Päivi Räsänen vaatii aseen käsittelyyn promillerajaa

30.4.2024 klo 09:07 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja, entinen sisäministeri (2011-2015) Päivi Räsäsen mielestä aseen käsittelyyn pitää saada promilleraja, sillä aseet ja alkoholi ovat vaarallinen yhdistelmä.

Kansanedustaja Timo Vornaseen liittyvän ampumisvälikohtauksen uutisoinnissa on nostettu esiin tapahtuman kytkeytyminen päihtymykseen. Räsäsen mukaan selvää, että päihtymys heikentää asetta kantavan henkilön tarkkuutta, toimintakykyä ja huolellisuutta.

– Aseet ja alkoholi eivät kuulu yhteen.

Räsänen muistuttaa, että esimerkiksi metsästyksessä on sattunut liiallisen alkoholinkäytön seurauksena vaaratilanteita. Metsästäjäliiton hirvenmetsästysohjeissa todetaan, että metsästäminen alkoholin tai muiden huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena on kielletty.

Metsästyksessä tai muussa aseiden käsittelyssä ei kuitenkaan ole lakiin kirjattua promillerajaa.

Räsänen on aiemminkin esittänyt 0,5 promillerajaa aseen käsittelyyn, mutta nyt aihe on noussut jälleen ajankohtaiseksi.

Räsänen on aiemminkin esittänyt 0,5 promillerajaa aseen käsittelyyn, mutta nyt aihe on noussut jälleen ajankohtaiseksi.

– Ehdotan, että sisäministeri ryhtyisi valmistelemaan esitystä, jolla asetettaisiin promilleraja panostetun tai ladatun aseen käsittelylle. Samalla tulisi myös tehdä rangaistavaksi ampuma-aseen luovuttaminen juopuneelle.

Myös aseiden käyttö huumausaineiden vaikutuksen alaisena pitäisi Räsäsen mielestä kieltää.

– Selkeällä promillerajalla ja sen rikkomisesta seuraavilla rangaistuksilla voitaisiin myös tiukentaa seuraamuksia juopuneena tapahtuneiden aseen käyttöön liittyneiden rikosten kohdalla. Tällä lainsäädännöllä olisi myös ennaltaehkäisevä vaikutus rattijuopumussäädösten tapaan.

Ylös