”Haluaako Keskusta olla oppositiossa vai hallituksessa?” – Peter Östman muistutti Keskustan vastahakoisuudesta kantaa vastuuta vuosi sitten

15.5.2024 klo 17:32 Politiikka Samuli Rissanen

Peter Östmanille ei avautunut, mitä Keskusta hakee välikysymyksellään hallituksen talouspolitiikasta. – Missä te haluatte olla, oppositiossa vain hallituksessa, Östman kysyi.

Hallitus on tänään vastannut Keskustan ja Liike Nytin välikysymykseen talouspolitiikasta. valtiovarainministeri Riikka Purra muistutti, että opposition vaihtoehdot ja toiveiden tynnyrit kumisevat tyhjyyttä.

– Konkreettista yhdeksän miljardin vaihtoehtoa ei ole edelleenkään esitetty.

Keskustaa muistutettiin keskustelun aikana ahkerasti siitä, että viime kaudella vastuullinen taloudenpito ei ollut prioriteettien joukossa, ja että nykyinen hallitus on joutunut siivoamaan edellisen jälkiä, nyt jo yhdeksän miljardin sopeutuksen edestä.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman halusi myös palauttaa keskustalaisille mieleen tilanteen, jossa tähän hallituskauteen lähdettiin.

– Kun nykyinen pääministeri Orpo tämän vaalikauden alussa lähestyi eduskuntapuolueita, Keskusta ei ollut halukas kertomaan, millä keinoilla olisitte olleet valmiit ratkaisemaan Suomen talousongelmia. Te vastasitte hallituksen tunnustelijalle, että keskusta tekee seuraavat neljä vuotta tinkimättömästi työtä oppositiosta käsin.

Jo hallitusneuvottelujen aikana tehtiin kuuden miljardin edestä sopeutustoimia ja nyt alkuvuodesta tarvittiin kolme miljardia lisää.

– Tähän Keskusta on nyt herännyt ja esittänyt oman vaihtoehtonsa. Mutta ensimmäinen vaihe, se kuuden miljardin sopeutus, jäi Keskustalta tekemättä.

– Sanoitte, että Suomeen pitää palauttaa luottamus. Mitä te tällä tarkoitatte, kun te sanotte, että te ette voi katsoa sivusta, mutta samalla te esitätte, että hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta? Haluatte siis kaataa hallituksen. Missä te haluatte olla, oppositiossa vain hallituksessa, Östman kysyi.

Ylös