Ennakkoäänestys meneillään – eurovaaleissa ei ole vaalipiirejä, kaikkia ehdokkaita saa äänestää kautta koko maan

30.5.2024 klo 10:05 Politiikka Kristiina Kunnas

Usein kysyttyihin kysymyksiin tulee nyt vastauksia.

Miten toimin jos haluan äänestää eurovaaleissa ennakkoon?

Suomessa voi äänestää ennakkoon 29. toukokuuta – 4. kesäkuuta kuntien yleisillä äänestyspaikoilla, kuten ostoskeskuksissa ja kirjastoissa.

Mitä tarvitsen mukaan ennakkoäänestykseen?

Kuvallisen henkilötodistuksen, kuten kelakortin, henkilökortin, ajokortin tai passin.

Missä äänestän varsinaisena vaalipäivänä 9. kesäkuuta?

Eurovaalien varsinaisena vaalipäivänä 9. kesäkuuta äänestetään etukäteen toimitetussa ilmoituskortissa mainitulla äänestyspaikalla. Mukaan kuvallinen henkilötodistus, kuten ajokortti, henkilökortti, kelakortti tai passi.

Ketä ehdokasta voin äänestää?

Eurovaaleissa ei ole vaalipiirijakoa, vaan kaikkialla Suomessa voi äänestää ketä tahansa ehdokasta.

Mitä tarkoittaa KD:n ja Liike Nytin tekninen vaaliliitto?

Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt solmivat teknisen vaaliliiton, jossa kumpikin asetti 10 ehdokasta. Vaaliliiton 20 ehdokasta keräävät ääniä yhteiseen pottiin. Jos yhteenlaskettu äänimäärä ylittää paikkaan vaadittavan rajan, nousee Euroopan parlamenttiin eniten ääniä saanut ehdokas.

Vaaliliiton 20 ehdokasta keräävät ääniä yhteiseen pottiin. Jos yhteenlaskettu äänimäärä ylittää paikkaan vaadittavan rajan, nousee Euroopan parlamenttiin eniten ääniä saanut ehdokas.

Miksi kannattaa äänestää?

Suuri osa arkeemme liittyvistä asioista päätetään EU:ssa. Jos haluaa järjen ääntä Euroopan parlamenttiin, valitse KD-ehdokas.

Kuinka monta meppiä valitaan?

Suomesta Euroopan parlamenttiin nousee 15 edustajaa.

 

KD ja Liike Nyt teknisessä vaaliliitossa – ”Kovalla työllä paikka on mahdollinen”

KD:n ja Liike Nytin solmimassa vaaliliitossa Kristillisdemokraateilla on 10 ehdokasta, joista kokeneimpana monen kauden meppi, filosofian tohtori Eija-Riitta Korhola 22. Muut KD:n ehdokkaat ovat tiimipäällikkö Matti Heikkinen 23 (Oulainen), valtiotieteiden maisteri, eduskunta-avustaja Katriina Hiippavuori 24 (Masku), yleislääketieteen erikoislääkäri, varakansanedustaja Ari Mönttinen 25 (Lohja), maanviljelijä, teologian maisteri David Pettersson 26 (Pedersöre), emeritusprofessori Tapio Puolimatka 27 (Jyväskylä), ekonomi, palvelujohtaja Aki Ruotsala 28 (Seinäjoki), tradenomi, toiminnanjohtaja Tommi Terä 29 (Turku), koulunkäynninohjaaja, perhehoitaja Ann-Niina Turunen 30 (Lappeenranta) ja aluesyyttäjä, varatuomari Marika Visakorpi-Kemppainen 31 (Jyväskylä).

Jos vaaliliiton keräämät äänet riittävät parlamentaarikon paikkaan, nousee mepiksi se, joka on saanut suurimman henkilökohtaisen äänimäärän.

Gallupit ovat varovasti luvanneet KD:n ja Liike Nytin vaaliliitolle kannatusta, joka voisi riittää meppipaikkaan.

Kukaan ei voi tuudittautua siihen, että paikka tulee ilman työtä tai äänestämistä.

– Tarvitsemme kaikkien kristillisdemokraattien kannattajien äänet, jotta paikka varmistuisi, toteaa KD:n vaalipäällikkö, puoluesihteeri Mikko Rekimies.

– Kukaan ei voi tuudittautua siihen, että paikka tulee ilman työtä tai äänestämistä. Nyt ei voi jäädä kotiin äänestyspäivänä, Rekimies jatkaa.

Tutustu KD:n eurovaaliehdokkaisiin täällä!

 

Ylös