30 000 suomalaista tarvitsee vuosittain saattohoitoa – Päivi Räsänen kysyy, milloin saadaan selkeyttä säädöksiin

30.5.2024 klo 17:21 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että Suomessa vuosittain 30 000 ihmistä tarvitsee elämän loppuvaiheissaan oireita lievittävää palliatiivista hoitoa.

Räsänen totesi, että palliatiivisessa hoidossa on tärkeää varmistaa potilaan ja hänen läheistensä yksilölliset tarpeet. Tehokkaita kivun ja muiden oireiden hoitokeinoja on olemassa: Muun muassa sedaatiota voidaan tarvittaessa käyttää.

– Lääkäriliitto vahvisti hiljattain kantansa, jossa se vastustaa eutanasian laillistamista. Liitto totesi, että lääkäreiden tehtäväna elämän suojelu ja kärsimyksen hoito eikä hoitojärjestelmän mahdollisia puutteita pidä korjata eutanasialla tai lääkäriavusteisella itsemurhalla, Räsänen kertoi.

Hallitusohjelmassa luvataan selkeyttää säädöksiin oikeus saattohoitoon, joka turvaa hyvän elämän loppuvaiheen hoidon, riippumatta ihmisen asuinpaikasta tai hoitopaikasta.

– Kysynkin missä aikatalussa hallitus tätä toteuttaa, Räsänen kysyi.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson mukaan sosiaali ja terveysministeriö on myöntänyt 5,6 miljoonaa euroa hyvinvointialueille, joissa on yliopistosairaala, palliatiivisen hoidon kehittämishankkeeseen ja rahan käyttöaikaa on jatkettu tämän vuoden loppuun.

– Odotan siitä raporttia ensi vuoden alussa ja tarkastelen sen jälkeen, mihin se johtaa.

Juuso muistutti, että terveydenhuoltolaissa on säädetty siitä, että alueiden on järjestettävä alueensa asukkaiden sairaanhoito. Pykälää on mahdollista täsmentää saattohoidon osalta.

Ylös