”Hyökkäämällä toiseen maahan saisit oman valtion” – Peter Östmanin mielestä terroristijärjestöjä ei pidä palkita tunnustamalla Palestiina

5.6.2024 klo 08:12 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman ja eduskunnan Palestiina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo ovat täysin eri mieltä siitä, pitäisikö Suomen tunnustaa Palestiinan valtio.

Kansanedustajat Honkasalo ja Östman keskustelivat aiheesta Yle:n A-studiossa 4.6. Aihe on ajankohtainen, sillä keskustelu Palestiinan tunnustamisesta käy kuumana eri puolilla Eurooppaa. Palestiinan ovat viimeisten viikkojen aikana tunnustaneet Espanja, Irlanti ja Norja. Myös Slovenia aikoo tehdä niin.

Eduskunnan Palestiina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalon mielestä Suomenkin pitäisi tunnustaa Palestiina pikimmiten.

– Ja aikaikkuna on nimenomaan nyt ja se aika on käymässä vähiin, hän sanoo.

Honkasalo muistuttaa, että Suomi virallisesti kannattaa kahden valtion mallia ja se ei ole realistinen ilman, että Palestiina tunnustetaan.

– Harmittaa, että kun puhutaan Palestiinasta ja Gazan järkyttävästä tilanteesta, niin Länsirannan tilanne on jäänyt paitsioon, hän sanoo.

Honkasalon mielestä ei myöskään puhuta miehitys- ja siirtokuntapolitiikasta, jota Israel väkivaltaisesti harjoittaa.

– Se tarkoittaa, että Israel ottaa haltuun yhä enemmän palestiinalaisalueita, jolloin käytännössä aikaikkuna kapenee koko ajan myös kahden valtion mallille.

– Suurin hyöty Palestiinan valtion tunnustamisesta on tietenkin se, että Suomi seisoisi oikealla puolella historiaa. YK:n jäsenmaista valtaosa on tunnustanut Palestiinan ja Suomi on tällä hetkellä melkoinen poikkeus myös pohjoismaisessa kontekstissa.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman on täysin eri mieltä: Palestiinaa ei pitäisi tunnustaa nyt.

– Se ei ainakaan edistäisi rauhaa tässä vaiheessa. Gazassa hallitsee ja on hallinnut pitkään terroristijärjestö Hamas, joka aloitti viime syksynä sodan hyökkäämällä raa’asti Israeliin ja tappoi 1300 siviiliä ja otti 253 panttivankia.

Östman muistuttaa, että kaikkia panttivankeja ei ole vieläkään päästetty vapauteen ja osa heistä on tapettu.

– On väärä ajankohta puhua kahden valtion mallista sikäli, kun terroristijärjestö hallitsee Gazassa ja Länsirannalla hallitsee Fatah, jossaa ei ole järjestetty vaaleja melkein 20 vuoteen. Valta ei ole vaihtunut.

– Israelia saa kritisoida ja ja se ei ole mikään erehtymätön valtio. Pitää muistaa, että Israel on Lähi-idän ainoa demokratia. Jos Suomi nyt tunnustaisi Palestiinan, me palkitsimme terroristijärjestöt siitä, että ne hyökkäämällä toiseen maahan saisivat oman valtion itselleen.

Ylös