”Järkyttävä määrä ohjeistuksia ja normeja, jotka vain hidastavat elämää” – Mika Poutala on osallistunut ensimmäisen kansanedustajavuotensa aikana myös normien purkuun

20.6.2024 klo 09:55 Politiikka Samuli Rissanen

Juhannuksena KD-Kompassin vieraan on Mika Poutala, joka kertoo ensimmäisen kansanedustajan vuotensa vaiheista. Poutala kertoo työstään normien purkuun keskittyvässä ryhmässä sekä muistuttaa liikunnan kokonaisvaltaisesta merkityksestä terveydelle.

Kristillisdemokraattien Mikan Poutala ensimmäinen vuosi kansanedustajana on ollut uuden oppimisen aikaa.

– Olen todennut, että eduskuntatyö on paljon muutakin kuin se, mitä näkyy julkisuudessa, hän kertoo KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä.

Valiokuntakokousten ja täysistuntojen lisäksi edustajan työhön sisältyy monenlaista valmistelua.

– Myöskään hallituksen toiminta ei ole vain julkisuuteen näkyviä säästöpäätöksiä vaan myös satsausta hyvinvointia edistäviin hankkeisiin, Poutala sanoo.

Hallitusohjelman pohjalta on edistetty esimerkiksi Suomi liikkeelle-ohjelmaa, joka pyrkii helpottamaan liikkumattomuuden ongelmaa. Siihen panostetaan 20 miljoonaa euroa vuosittain.

Juhannuksena kuultavassa kevätkauden viimeisessä KD-Kompassi-ohjelmassa Poutala kuvaakin laajasti liikunnan kokonaisvaltaista merkitystä. Liikunta on paitsi fyysisen kunnon ylläpitämistä, myös henkisen hyvinvoinnin lähde.

– 10– 20% kaikista soteen liittyvistä kustannuksista aiheutuu liikkumattomuudesta, puhutaan siis noin 3-7 miljardista, Poutala sanoo.

Monissa tutkimuksissa on todettu liikunnalla olevan aivojen hyvinvointia edistäviä vaikutuksia.

– Esimerkiksi masentuneille ihmisille voidaan määrätä nimenomaan liikuntaa ja heitä autetaan   liikkumaan ryhtymisessä, Poutala toteaa.

Toinen aihe, josta Poutala haastattelussaan puhuu, on hänen osallistumisensa norminpurkuryhmän työhön. Normien purku tuli hallitustyöskentelyssä tutuksi Juha Sipilän hallituksen aikana.

Käytännössä hallituspuolueiden edustajat osallistuvat ryhmän työskentelyyn ja voivat esittää eri ministeriöille sellaisten normien purkua, jotka eivät enää aja tarkoitustaan vaan saattavat jopa hankoittaa arkea tai lisätä kustannuksia.

– Meillä on vuosien saatossa kasautunut järkyttävä määrä erilaista lainsäädäntöä, ohjeistusta ja  normeja, joita ei välttämättä enää tarvittaisi. Ne vain hidastavat ihmisten arkielämää, Poutala toteaakin.

Ryhmässä pyritäänkin perkaamaan normeja ja poistamaan sellaiset normit, joita on mahdollista pienellä työllä ja pienellä lainsäädännöllä tehdä.

Poutala nostaa esimerkiksi hullusta tai tarpeettomalta kuulostavasta normista esimerkiksi sen, että linja-autojen vessojen käyttäminen ajon aikana ei ollut sallittua.

– Vähän vakavampi esimerkikki ovat muun muassa erilaiset lääkärilausunnot, jotka kuluttavat paljon lääkäreiden aikaa. Muun muassa tällä sitten saataisiin helpotettua myös lääkäreiden työskentelyä.

Kuuntele Poutalan koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 22.6. klo 12.50 alkaen.

Ylös