Eduskunta muisteli talvisotaa Kauhajoella

4.12.2014 klo 20:41 Uutiset Emmi Flyktig

Eduskunta kokoontui Kauhajoelle muistelemaan talvisodan aikaista dramaattista evakkoretkeään 75 vuotta sitten. Aiheesta julkaistiin myös verkkonäyttely.

Eduskunta ja Kauhajoen kaupunki järjestivät juhlatapahtuman talvisodan muistolle ja eduskunnan siirrolle.
Vierailu alkoi viime sunnuntaina konsertilla, jonka Yle Radio 1 radioi suorana.
Maanantaina eduskunta kokoontui Kauhajoen Eduskuntamuseoll. Tilaisuutta saattoi seurata suorana verkkolähetyksenä. Eduskunnan talvisodan aikaista toimintaa Kauhajoella esittelevä verkkonäyttely on julkaistu Nuorteneduskunta-verkkopalvelussa.

Marras-joulukuun vaihteessa oli kulunut 75 vuotta siitä, kun eduskunta siirtyi talvisodan sytyttyä Kauhajoelle.
Matkaan lähdettiin yöllä ja ylimääräinen erikoisjuna saapui Kauhajoelle perjantaina 1. joulukuuta 1939 klo 14.30 sakeassa lumipyryssä. Ensimmäinen täysistunto oli 5. joulukuuta1939 ja viimeinen 12. helmikuuta 1940.

Muistotapahtumat alkoivat konsertilla Kauhajoen kirkossa. Sen jälkeen laskettiin seppeleet sankarihaudoille.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma muisteli muistokonsertin koskettavassa puheessaan aikalaisten kertomuksia talvisodan syttymisestä.
Heti ensimmäisenä sotapäivänä pommeja oli pudonnut aivan eduskuntatalon lähelle, Luonnontieteellisen museon pihalle. Museon ikkunat ja lasikot menivät pommituksessa rikki ja silloin osa museossa olleista elävistä käärmeistä luikerteli kadulle. Illan aikana niitä yritettiin pyydystää kiinni.
Heinäluoma kertoi, että tämä tapahtuma oli jättänyt jälkensä kansanedustajiin.
– Silloinen kansanedustaja Antti Rantamaa on kertonut, että siitä lähtien hänen alitajunnassaan koko talvisodan aikana soivat sanat ’käärmeet ovat päässeet irti’.
– Nämä sanat olivat vaivanneet edustaja Rantamaata hänen katsellessaan sitä mieletöntä hävitystä, mitä sodan raivo sai aikaan. Nämä sanat kuvasivat Rantamaan mukaan niin sattuvasti sodan onnettomuutta.

Maanantaina kokoonnuttiin Kauhajoen Eduskuntamuseossa samassa salissa, jossa täysistunnot pidettiin talvisodan aikana. Muistoistunnossa Peter Östman piti KD:n ryhmäpuheen.
Edustajille tarjottiin  keittolounas samassa oppilaitoksessa, jossa edustajat ruokailivat 75 vuotta sitten. Mukana oli nelisenkymmentä kansanedustajaa. Tapahtumaan osallistui kutsuvieraiden lisäksi yhteensä noin tuhat nuorta ja sotaveteraania.

– Kun viesti kulkee tästä päivästä ja eilisestä, uskon, että useampikin tulee siihen havaintoon, että olisi kannattanut siirtää muita asioita ja käyttää tämä päivä isojen kysymysten äärellä, puhemies Heinäluoma pohti.
Heinäluoman mukaan osallistujamäärä on kuitenkin isompi kuin muilla viime vuosina tehdyillä maakuntamatkoilla.

Verkkonäyttely: nuorteneduskunta.fi/eduskunta-kauhajoella

Ylös