Joulumielen voi lahjoittaa

11.12.2014 klo 14:05 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Suomi käy joulunviettoon entistä jakautuneempana. Toisilla on notkuvat juhlapöydät, syötävää ja juotavaa enemmän kuin tarvitsisi, toisilla ei. Toiset voivat halutessaan hankkia lapsilleen kaiken sen, mitä nämä ymmärtävät joululahjatoiveisiinsa listata. Toiset eivät voi.

Maamme on nyt elänyt kuusi laihaa vuotta. Kun talous alkoi vuonna 2008 syöksynsä, siitä ei todellakaan varoitettu kansaa, päinvastoin. Silloinen keskustapääministeri Matti Vanhanen vakuutteli koko kesän 2008, että ’tämä taantuma  ei Suomea kosketa’.  Enemmän väärässä ei kukaan olisi voinut olla.

Osa pitää Sipilän oppeja silmänlumeena. Hän perustaa ennusteensa rajuun talouskasvuun, vaikkei sellaisesta ole tällä hetkellä mitään tietoa. Sipilän reseptejä voisi alkaa heti kokata, jos raaka- ja rakennusaineita vain olisi.

Suomi notkahti, niin myös Keskustan kannatus. Suomi laihtuu edelleen, kun sen sijaan Keskusta on saanut rauhassa lihoa oppositiossa. Kyselyjen mukaan sen kannatus on suurimmillaan vuosiin. Puheenjohtaja Juha Sipilä paistattelee suosionsa huipulla. Hän väittää tietävänsä lääkkeet Suomen nousuun. Osa pitää Sipilän oppeja silmänlumeena. Hän perustaa ennusteensa rajuun talouskasvuun, vaikkei sellaisesta ole tällä hetkellä mitään tietoa. Sipilän reseptejä voisi alkaa heti kokata, jos raaka- ja rakennusaineita vain olisi.

Kansamme on marinoitu jo hyvinkin kriisitietoiseksi. Valtavat määrät irtisanomisia ovat osuneet lähelle, joko omaan tai naapurin perheeseen. Ne ovat lyöneet haavoja sekä perustoimeentuloon että turvallisuudentunteeseen.

Hurstin, Manna-avun ja muiden auttamisjärjestöjen leipäjonot eivät enää ole poikkeus vaan sääntö. Moni haluaisi auttaa, muttei kenties osaa.

Kansalaisjärjestöt odottavat talkoolaisia. Auttamisen paikkoja on paljon, kuten Suomen Punainen Risti, Unicef, Fida, Yhteisvastuu-keräys, Nenäpäivä ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto, niin kuin myös eri seurakuntien vapaaehtoistoiminta. Panoksena voi olla aikasi tai taloudellinen tukesi.

Tänä jouluna SPR jakaa Hyvä joulumieli -keräyksen myötä 18 000 lahjakorttia vähävaraisiin suomalaiskoteihin. 70 euron arvoisella kortilla saa hakea ruokatavaraa kaupoista jouluaattoon saakka.

Suomalaiset haluavat auttaa. Yksi ilmiöistä on nopeasti suuriin mittoihin kasvanut Jouluapua. Sen loi Tanskassa asuva Heidi Miettinen, joka heräsi Ylen uutiseen: ”Kymmenissätuhansissa suomalaiskodeissa ei ole varaa jouluruokiin tai -lahjoihin ilman ulkopuolista tukea. Köyhyysrajan alapuolella elää 130 000 lasta.”

Nyt Jouluapua Community on saanut Facebookissa lähes 50 000 seuraajaa. Sivun tarjoaman karttapalvelun avulla voi löytää läheltään perheen, jolle antaa suoraan apua, lahjoja, vaatteita tai ruokaa. Jopa sampoolle ja saippualle on tarvetta. Joulumielen lahjoittaessaan saa sen myös itse.

Ylös