Uuteen vuoteen uusin toivein

17.12.2014 klo 13:16 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Euroopalla on takanaan erikoinen vuosi. Viime jouluna Kiovan Maidanin aukion mielenosoitukset olivat jatkuneet kuukauden ajan, eikä kukaan arvannut, kuinka dramaattisiin tapahtumiin pian päädyttäisiin.

Mielenosoitukset päättyivät helmikuussa väkivaltaan, Ukrainan presidentti lähti maanpakoon, Venäjä valtasi Krimin, alkoi Itä-Ukrainan erityinen ”konflikti”, josta vain kohteliaisuussyistä on pidättäydytty käyttämästä sanaa sota. Venäjän koneet tekevät ilmatilaloukkauksia, Putinin ajatuksista ei ota selvää kukaan, ruplan kurssi syöksyy, pakotteet purevat sekä idässä että lännessä.

Syksyn tullen kesän kohut oli pudisteltu pois päiväjärjestyksestä, anteeksi oli pyydetty ja annettu.

Suomi on samaan aikaan vajonnut yhä syvemmälle lamaan. Luottoluokituksemme koki kolauksen, kun sitä ei enää kyetty pitämään kolmen A:n arvoisena. Suomalaisissa kodeissa podetaan työttömyyden ja kurjistuneen talouden seurauksia. Joulumieli on koetuksella.

Kristillisdemokraattienkaan vuosi ei mennyt kommelluksitta. Niukkuutta jakavassa hallituksessa toimiminen ei saanut varauksetonta tukea puolueen jäseniltä. Sisäministeri Päivi Räsäsen pätevyyttä ei kyseenalaisteta, mutta hänen on toivottu siirtyvän pois puheenjohtajan paikalta ja antavan uusien tuulien – ja kasvojen – päästä esiin laskevien kannatuslukujen puolueessaan. Kesällä syntyi mediaankin päätynyt kohu, kun puolet puoluehallituksesta ja erityisesti varapuheenjohtaja Laura Peuhkuri ajoivat uudistusta, toivoen Räsäsen luopuvan puheenjohtajuudestaan jo ennen eduskuntavaaleja. Syksyn tullen kesän kohut oli pudisteltu pois päiväjärjestyksestä, anteeksi oli pyydetty ja annettu.

Kesäkuussa koettiin iso pettymys, kun äänikuningatar Sari Essayah putosi Euroopan parlamentista. Lokakuussa tuli ilouutinen: Lapinlahdelle palannut Essayah lähtee hakemaan kansanedustajan paikkaa Savo-Karjalan yhdistyneestä vaalipiiristä.

Eurooppa ja Suomi ovat kriisissä. Kristillisdemokraatit pyrkii tässä hauraassa tilanteessa ehjään ja onnistuneeseen vaalityöhön. Uusi vuosi tulee ja tuo mukanaan uudet toiveet.

KD-lehti toivottaa hyvää joulua lukijoilleen nyt viimeistä kertaa viikkolehtenä. Vuoden alusta panostamme entistä kirkkaammin ja runsaammin digimaailmaan, kun KD-lehden verkkolehti aloittaa uutistuotantonsa. Samalla lehtemme muuttuu harvemmin ilmestyväksi. Tammikuun puolesta välistä lähtien tulemme kotiin kahden viikon välein. Muuna aikana tapaamme sähköisessä mediassa: kdlehti.fi.

Hyvä lukija, jos olet vielä tietoyhteiskunnan ulkopuolella, nyt olisi hyvä syy hankkia tablettitietokone, läppäri tai pöytäkone. Jotta tapaisimme yhtä usein kuin ennenkin, tai jopa entistä useammin!

Ylös