Palestiinan tunnustaminen ei ratkaise kriisiä

30.12.2014 klo 18:21 Kolumnit Peter Östman

Joulun sanomassa meille ilmoitettiin maahan rauha ja ihmisille hyvä tahto. Mutta kun katsomme ympärillemme joudumme toteamaan, että rauha ja hyvä tahto eivät vallitse kaikkialla. YK julkaisi juuri kaikkien aikojen suurimman tukivetoomuksensa pyytämällä 13,4 miljardia euroa, joilla autettaisiin lähes 60 miljoonaa ihmistä. Tänä vuonna on ollut poikkeuksellisen monta vakavaa kriisiä yhtä aikaa, esimerkiksi Syyriassa, Israelissa ja Ukrainassa. Lisäksi kriiseihin on liittynyt poliittisia intressejä, mikä tekee niistä pitkäkestoisia ja monimutkaisia.

Euroopan parlamentti äänesti taannoin Palestiinan valtion tunnustamista koskevasta päätöslauselmasta. Palestiinan yksipuolinen tunnustaminen ei ratkaise Lähi-Idän kriisiä, vaan voi jopa pahentaa sitä.

Suomen on pidättäydyttävä Palestiinan valtion tunnustamisesta ennen neuvottelujen kautta saatua sopimusta. Hallitusvastuussa oleva Hamas vastustaa rauhanomaista ratkaisua ja järjestön perussäännöissä viitataan yksiselitteisesti Israelin valtion tuhoamiseen.

Euroopan unionin ei pidä tavoitella sellaisen uuden valtion syntymistä Lähi-Itään, jonka hallinnossa on terrorismin aatteen pohjalta nousevia toimijoita. Suomen ja EU:n tulisi ensisijaisesti tukea pyrkimyksiä rauhanneuvottelujen jatkamiseen.

Saamme uuden vuoden kynnyksellä rukoilla, että Kaikkivaltias Jumala johtaa meitä työhön oikeudenmukaisuuden ja rauhan hyväksi omassa maassamme ja maailman kriisialueilla.

Ylös