Stubb yrittää määritellä itsensä uudelleen

8.1.2015 klo 14:03 Kolumnit Merja Eräpolku

 

Joulun alla herätti epäuskoista some-hörähtelyä pääministeri Alexander Stubbin uusi ideologinen määrittely itsestään. Stubb kertoi uskovansa vahvasti ”kotiin, uskontoon ja isänmaahan” ja totesi olevansa ”konservatiivi liberaalin vaatteissa” (HS 17.12.2014).

Suomen Kuvalehden haastattelussa 2005 hän totesi päinvastoin: ”Olen liberaali. Kaikki mielipiteeni ovat liberaaleja… Moni ajattelee, että kun on oikeistopuolueessa, niin arvomaailma on automaattisesti koti, uskonto ja isänmaa. Ei se niin ole.”

http://suomenkuvalehti.fi/wp-content/uploads/sk/files/vanhat/library/attachments/SK_Mies0105_Stubb.pdf

Iän myötä ihminen usein oppii arvostamaan perinteisiä arvoja. Silti moni epäili, että pääministerin ajattelu on muuttunut Kokoomuksen kannatuksen alentumisen myötä, kun puolueen konservatiivinen väki on alkanut hikeentyä ja suunnata lähinnä Keskustaan, jonkin verran myös KD:n piiriin.

On oikein, että puoluejohtaja haluaa arvioida toimintaansa palautteen mukaisesti. Kuitenkin aatemaailmansa äkkinäisen uudelleenmäärittelyn myötä Stubb hämmensi niin omia tukijoitaan kuin niitäkin, joita yritti vakuuttaa. Uskottavuusongelmat vain lisääntyivät.

Haluan uskoa, että äänestäjät pohjimmiltaan arvostavat rehellistä ja suoraselkäistä omien periaatteittensa takana pysymistä. Siksi toivon, että pääministeri Stubb’kin olisi edelleen oma itsensä, se rento ja liberaali Alex, joka on toiset hurmannut, toisia ei.

Jos puolueväen enemmistö toteaa, että puheenjohtajan ajatusmaailma ei vastaa enemmistön kantaa, he voivat hänet vaihtaa. Ja vaaleissa äänestäjällä on täysi mahdollisuus valita puolue, jonka puheenjohtajan linja parhaiten vastaa omia näkemyksiä.

Maksoi mitä maksoi – suosittelen meille politiikassa mukana oleville, että emme heikkonakaan hetkenä lankea häivyttämään omia periaatteitamme ja mielipiteitämme. Edustetaan reilusti sitä mitä ollaan, ja annetaan äänestäjien valita selkeistä vaihtoehdoista mieleisimpänsä.

Ylös