Mikä ihmeen puolue on ”Kristilliset”?

9.1.2015 klo 16:05 Kolumnit

Mediassa on viime aikoina vakiintunut käytäntö kirjoittaa Kristillisdemokraatit muotoon kristilliset. Jotkut lehdet ovat jopa alkaneet käyttää lyhennettä kr oikean lyhenteen kd sijaan. Erityisen hämmentävää tämä käytäntö on kun sitä alkaa näkyä gallupeissa ja muissa tilastoissa. Esimerkiksi tuoreessa Talouselämän tutkimuksessa puolueet oli nimetty seuraavasti: Kokoomus, Keskusta, Perussuomalaiset, Sdp, Vihreät, Vasemmistoliitto, Rkp ja sitten viimeisenä Kristilliset. Nolointa tutkimuksessa toki oli se, että sen tekijät eivät olleet vaivautuneet tarkistamaan puolueen paikkamäärää nykyisessä eduskunnassa.

Jos Kristillisdemokraatit on sama kuin kristilliset, niin muut puolueet voitaisiin kirjoitettaa virallisissa yhteyksissä muotoon kokkarit, demarit, kepulaiset, persut, vihervassarit ja ruotsalaiset.

Nimitys kristilliset on yhtä hämmentävä kuin se, jos muut puolueet kirjoitettaisiin virallisissa yhteyksissä muotoon kokkarit, demarit, kepulaiset, persut, vihervassarit ja ruotsalaiset. Jos näin tehtäisiin, olisi toki myös perusteltua käyttää myös nimitystä kristilliset. Koska KD on kuitenkin usein ainoa poikkeus, kyse on tietoisesta yhden puolueen syrjinnästä.

Liityin itse Kristillisdemokraattiseen puolueeseen ja voin sanoa olevani koodeeläinen. Yksityiselämässä voin kutsua itseäni kristityksi. Sana kristillinen taas kuvastaa laajempaa yhteisöä tai toimintatapaa, kuten esimerkiksi kristillinen kirkko tai kristillinen tasajako.

Yksikään puolue ei voi omia itselleen kristinuskoa. Tästäkin syytä olisi enemmän kuin toivottavaa, että media pidättäytyisi käyttämään Kristillisdemokraattisen puolueen oikeaa nimeä eikä harhaanjohtavaa ja hämmentävää nimitystä kristilliset.

Ylös