Essayah: Soten rahoitusmalli kurjistaa haja-asutusalueiden pieniä kuntia

9.1.2015 klo 11:01 Uutiset Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Savo-Karjalan eduskuntavaaliehdokas Sari Essayah’n mielestä julkisen puolen rakenteellisia uudistuksia olisi pitänyt alkaa viedä pontevammin maaliin jo vaalikauden alkuvaiheessa.

Kuntia uhkaa kurjistuminen, kun sairastavuuden myötä maksuosuudet kasvavat. Se tuntuu veroprosenteissa ja maksukykyisten asukkaiden pakona seudun kasvukeskuksiin.

 

– Esimerkiksi sosiaali-ja terveyspalveluiden uudistushanke on ehdottomasti tarpeellinen, mutta sitä ei saisi toteuttaa rahoitusmallilla, joka rankaisee entisestäänkin ahdingossa olevia pieniä kuntia.

Soten rahoitusmalli näyttää ajavan haja-asutusalueiden pienet kunnat kurjistumiskierteeseen. Kuntia uhkaa kurjistuminen, kun sairastavuuden myötä maksuosuudet kasvavat. Se tuntuu veroprosenteissa ja näkyy maksukykyisten asukkaiden pakona seudun kasvukeskuksiin. Essayah’n mukaan ratkaisut näkyisivät selvästi juuri Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan pienten kuntien tilanteen heikentymisenä.

– Toivon, että näihin rahoituksen epäkohtiin voitaisiin vielä puuttua eduskunnassa.

Ylös