Liian halpa öljy voi käydä kalliiksi Suomelle

10.1.2015 klo 15:00 Kotimaa Samuli Rissanen

Euron arvon aleneminen on mannaa Suomen vientiteollisuudelle, mutta liian halpa öljy kostautuu pitemmällä aikavälillä.

– Alle 50 dollaria barrellilta tietää mittavia vaikutuksia Venäjän taloudelle, kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi sanoo.

Myös Yhdysvaltain liuskeöljytuotanto ja Norjan Pohjanmereltä poraama öljy alkaa olla kannattamatonta.

– Norjassa on jo suljettu osa tuotannosta, koska sitä ei näillä hinnoilla kannata jatkaa. Siellä on paljon suomalaistakin teollisuutta ollut mukana, Ahvenjärvi mainitsee.

Toki Suomi säästää energiakustannuksissa ja halpa öljy tekee aluksi hyvää vaihtotaseelle, mutta pitemmän päälle öljyn hinnan olisi hyvä kallistua.

 

Tällä hetkellä parhaimmassa asemassa ovat Lähi-idän maat, jotka kykenevät tuottamaan öljynsä reilulla kymmenellä dollarilla barrellia kohti. Tuotantoalueet, joissa investoinnit on jo tehty ja maksettu, pärjäävät paremmin. Venäjä on pahemmassa pulassa arktisilla alueilla, joissa tuskin nähdään ainakaan uusia investointeja. Halvan öljyn negatiiviset vaikutukset Venäjän ja maailmantalouteen tuntuvat pitemmällä aikavälillä Suomessakin.

Venäjän talouden vaikeudet ovat näkyneet nopeasti kaupassa ja matkailijoiden määrässä. Alhainen öljyn hinta tuo myös erityisiä vaikeuksia. Ahvenjärven mukaan yhtenä kärsijänä on arktinen osaaminen ja toisaalta uusiutuvien energialähteiden markkinat, jotka eivät halvan öljyn kaudella ole kilpailukykyisiä.

– Toki Suomi säästää energiakustannuksissa ja halpa öljy tekee aluksi hyvää vaihtotaseelle, mutta pitemmän päälle öljyn hinnan olisi hyvä kallistua.

Ylös