Ensin tyrmäys, sitten tunnustus

14.1.2015 klo 11:30 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Sauli Ahvenjärven ehdotus palkka-alesta tyrmättiin paheksunnan kera viime talvena. Nyt ekonomistit suosittavat ja kolmasosa suomalaisista hyväksyisi toimenpiteen.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi on usein ollut askeleen edellä kannanotoissaan. Reippaista esityksistään tunnettu edustaja on saanut ensin kritiikkiryöpyn, mutta aika on osoittanut ehdotusten pätevyyden.

On pidettävä huolta, ettei toimenpiteillä ruokita deflaatiota, josta on merkkejä euroalueella

 

Vuosi sitten Ahvenjärven ehdotus 5 prosentin palkka-alesta tyrmättiin kategorisesti Ilta-Sanomissa ja työmarkkinajärjestöjen ekonomistien suulla. Kansalaisilta tosin tuli tuolloinkin palautetta, että oikeaan asiaan oli tartuttu. Nyt suhtautuminen on muuttunut kautta linjan asialliseksi. Ekonomistit puoltavat ja YLE:n kyselyn mukaan kolmasosa suomalaisista kannattaisi ehdotusta.

– Suomessa jo aika moni ymmärtää, että yksikkötyökustannuksia on laskettava kilpailukyvyn kohentamiseksi, Ahvenjärvi tulkitsee muuttunutta keskusteluilmapiiriä.

Yhtä kaikki, Ahvenjärvi tietää, että kaikki tämäntyyppiset ehdotukset ovat poliittisesti erittäin vaikeita. Samaan sarjaan kuuluu Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen viikko sitten ehdottama työajan pidentäminen. Etlan laskelmissa viikkotyöajan pidentäminen 37,5 tunnista 40 tuntiin samalla palkalla alentaisi tuntikustannusta 6,7 prosenttia.

– Kannatan ajatusta. Se olisi tässä kategoriassa kenties paras järjestely.

– On pidettävä huolta, ettei toimenpiteillä ruokita deflaatiota, josta on merkkejä euroalueella.

Ylös