Palm: Kustannukset ikääntyneiden pitkäaikaistyöttömien varhennetulle eläkkeelle selvitettävä

18.1.2015 klo 14:00 Kotimaa

Eduskunnan kyselytunnilla esiin noussut ajatus helpottaa jo eläkeikää lähestyvien pitkäaikaistyöttömien tilannetta uudella lailla saa Sari Palmilta varauksellisen hyväksynnän.

Vailla todellisia työllistymismahdollisuuksia olevia, ikääntyneitä pitkäaikaistyöttömiä on päästetty varhennetulle eläkkeelle erillisellä lailla aiemminkin.

”Lex Taipaleena” tunnettu laki tehtiin kansanedustaja Ilkka Taipaleen esityksestä ja nimettiin hänen mukaansa. Se oli määräaikainen, ja tarkoitettu helpottamaan niiden 90-luvulla työttömiksi joutuneiden ihmisten tilannetta, jotka terveydellisen tai heikon työkykyisyyden vuoksi olivat syrjäytymisvaarassa.

Eduskunnan viime torstaisella kyselytunnilla sosialidemokraattien kansanedustaja Kristiina Salonen esitti käyttöönotettavaksi ”lex Taipale kakkosta”. Salosen mukaan 300 000 työttömästä kansalaisesta moni on jäämässä samanlaiseen loukkuun kuin ne työttömät, joiden auttamiseksi ”lex Taipale” aikoinaan säädettiin.

Työttömiä kansalaisia ei tulisi niputtaa yhdeksi ainoaksi massaksi, vaan koettaa ratkaista työllisyys- ja toimeentulohaasteet pysyväisluonteisesti heidän omista lähtökohdistaan käsin.

– Ongelma on todellinen ja ehdotus ihan varteenotettava. Etenkin, kun siitä on jo vastaavan lain osalta aiempaa kokemusta, Sari Palm sanoo.

– Myös inhimilliset näkökohdat puoltavat ehdotusta. Se mahdollistaisi syrjäytymässä oleville ihmisille vakaan elämäntilanteen. Sen sijaan, että moni vuosikaudet työttömänä ollut on nyt pakotettu sinnittelemään toimeentulon ja arjessa pärjäämisen äärirajalla.

Se, miten toteutuskelpoinen sinänsä hyvältä kuulostava ehdotus on, kannattaisi Palmin mukaan selvittää.

– Asiassa on monta muuttujaa. Mitkä ovat kustannukset esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien aiheuttamista kuluista terveydenhuollon puolella, suhteessa heille maksettaviin eläkkeisiin?

Tai siihen, mitkä tällaisen lain taloudelliset vaikutukset ovat kuntien ja niiden työllistämisvelvoitteen kannalta. Nykyisellään niiden maksettaviksi lankeaa sakkoja myös niistä työttömistä, joille yksinkertaisesti ei löydy työpaikkoja.

– Ylipäätään työttömiä kansalaisia ei tulisi niputtaa yhdeksi ainoaksi, samankaltaiseksi massaksi, vaan sijoittaa heidät nykyistä tarkemmin ”erillisiin lokeroihin” ja koettaa ratkaista työllisyys- ja toimeentulohaasteet pysyväisluonteisesti heidän omista lähtökohdistaan käsin, Sari Palm toteaa.

 

Risto Rasilainen

 

 

Ylös