KD:n ehdokaslistat ovat täyttymässä useimmissa piireissä

19.1.2015 klo 10:01 Politiikka Samuli Rissanen

KD:lle vahvojen piirien viimeisiä paikkoja pidetään strategisista syistä auki vielä hetken aikaa, järjestöpäällikkö Mikko Rekimies kertoo.

Vaalikeväisin tammikuun loppu on perinteisesti merkinnyt sitä, että ehdokaslistat kussakin piirissä alkavat täyttyä, kun kokonaisuus on saatu kartoitettua.

Esimerkiksi Hämeessä meillä olisi ollut lista jo aikaa sitten täynnä, mutta olemme vielä pantanneet viimeistä paikkaa

 

Järjestöpäällikkö Mikko Rekimies kertoo, että ehdokaslistoja ei täytetä summamutikassa vaan ajan kanssa pohditaan ikä-ja sukupuolijakaumaa, eri ammattiryhmiä ja seurakuntataustoja. Puolueen on tärkeä koota ehdokkaansa vaalipiirin joka kolkalta. Näin pyritään saamaan mahdollisimman monipuolinen joukko vaalikentille ääniä keräämään.

– Esimerkiksi nyt voi sanoa, että Satakunnassa Rauman seudulta puuttuu ehdokkaita ja Helsingissä tarvitsisimme lisää  naisehdokkaita, Rekimies analysoi.

Strategisista syistä joissakin piireissä pidetään vielä viimeisiä paikkoja auki, jotta varmistetaan, että tulos olisi maksimaalinen. Rekimiehen mukaan etenkin KD:lle vahvoilla alueilla listan viilaaminen on tarpeen.

– Esimerkiksi Hämeessä meillä olisi ollut lista jo aikaa sitten täynnä, mutta olemme vielä pantanneet viimeistä paikkaa.

KD:lle etukäteen haasteellisimmissa, mutta yllätystä kytevissä piireissä ehdokasasetteluun on suhtauduttu väljemmin. Niissä on annettu tilaa tulevaisuuden tekijöille.

Tällä hetkellä ehdokasasettelussa ollaan neljän vuoden takaiseen verrattuna hyvin aikataulussa. Viimeksi tammikuun loppuun mennessä oli nimetty 149 ehdokasta. Nyt virallisesti nimettyjä on Rekimiehen laskujen mukaan tämän illan jälkeen 141, kun Helsingin piiri vielä nimeää seitsemän uutta ehdokasta piirikokouksessaan. Kun suostumuksensa antaneiden määrä lisätään joukkoon, on ehdokkaita tällä hetkellä 145.

Verrattuna suuriin puolueisiin KD tulee kuitenkin takamatkalta. Gallupsuosiossa paistatteleva Keskusta kuorii nyt kermat myös ehdokasmarkkinoilta. STT:n alkuvuonna keräämien tietojen mukaan Keskusta on saanut listoilleen uutta verta jopa sille haasteellisissa ruuhka-Suomen piireissä, Helsingissä ja Uudellamaalla. Kaikkien neljän suurimman puolueen listat ovat muutamia paikkoja vaille täynnä.

– Meillä tilanteeseen vaikuttaa esimerkiksi se, että Oulun vaalipiirissä 16 paikkaa on yhä täyttämättä. Sielläkin on jo kaksi suostumuksensa antanutta ehdokasta ja keskustelut muiden potentiaalisten ehdokkaiden kanssa ovat käynnissä, Rekimies kertoo.

Hänen mukaansa KD tavoittelee 200 ehdokkaan kokonaissaldoa. Tavoitteesta puuttuu siis yhä reilu neljännes.

Ylös