Libanonista palannut Riikonen kampanjoi turvallisuudella

20.1.2015 klo 10:11 Politiikka Samuli Rissanen

Teuvo V. Riikosen mukaan turvallisuus kuuluu kaikille, mutta se tarvitsee tekijänsä.

Monet kunta-, eduskunta- ja eurovaalit otellut Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Teuvo V. Riikonen otti tuumaustauon politiikkaan lähtiessään viime toukokuussa Libanonissa olevien UNIFIL-kriisinhallintajoukkojen sotilaspapiksi.
Hän kertoo pohtineensa puolen vuoden aikana tarkkaan, josko vielä lähtisi kisaamaan eduskuntavaaleissa.
– Sitten totesin, että minulla on yli kymmenen vuotta eläkeikään, joten jotain tässä on vielä tehtävä, hän kertoo humoristiseen tyyliinsä.

Työllistettynä Riikonen on tosin pitänyt itsensä aina. Hän on Parikanniemisäätiön toiminnanjohtaja, kirjailija ja pastori. Vuodesta 2001 Savonlinnan kaupunginvaltuutustossa vaikuttanut Riikonen on lisäksi palvellut rauhanturvaajana Golanilla, Afganistanissa ja Libanonissa.

Jos Suomessa kieltäydytään NATO-keskustelusta, niin sitten on panostettava maanpuolustukseen ja sen määrärahoihin.

– En ole täyte-ehdokas, lähden tekemään tosissani napakkaa, koko vaalipiirin käsittävää kampanjaa. Tavoitteenani on kansanedustajan paikka, hän kertoo.

Uudessa yhdistyneessä vaalipiirissä Riikonen aikoo sovittaa askeleensa oikein ja venyttää vaalikampanjansa tänä keväänä 5-6 viikon mittaiseksi. Aiemmin riittänyt tiivis kolmeviikkoinen kampanjointi Etelä-Savossa tuplaantuu siten yhdistyneessä Kaakkois-Suomen vaalipiirissä.

Heimorajatkaan eivät ole globaalisti ajattelevalle savonlinnalaiselle toiminnanjohtajalle ja kirjailijalle esteenä. Hän toteaa, ettei pidä muutenkaan ”reviirisäksytyksestä.” Eikä kaikkia voi mitenkään miellyttää.

– Kerran Mikkelissä kampanjoidessani eräs nainen sanoi, että voisi äänestääkin minua, mutta kun olen mies enkä ole Mikkelistä kotoisin.

– Totesin, että kirjat voisin ehkä vielä siirtää, mutta toisesta ominaisuudesta on vähän vaikeampi päästä eroon, Riikonen veistelee.

– Tottakai jokainen on kotoisin jostakin, mutta olen koko Kaakkois-Suomen enkä pelkästään Savonlinnan tai Itä-Savon asialla, hän sanoo.

Riikonen käynnisti kampanjansa sosiaalisessa mediassa viime torstaina vahvalla turvallisuus-teemalla. Vaalivankkureiden mukana kulkee kampanjan iskulause ”Turvallisuus tarvitsee tekijänsä.” Mutta mitä Suomen kiristyneelle ulkoiselle turvallisuudelle voi näissä oloissa luvata?

– Jos Suomessa kieltäydytään NATO-keskustelusta, niin sitten on panostettava maanpuolustukseen ja sen määrärahoihin.

Riikosen mukaan tarvelistalla on sekä kalusto- että materiaalihankintoja, rakennusten ylläpitoa sekä ilma- ja merivoimien taistelukyvystä huolehtimista.

Vaikka Venäjän pullistelu kiristää turvallisuuspoliittista ilmapiiriä, Riikosen mukaan Venäjä on silti enemmän mahdollisuus kuin uhka. Venäjän talouden alamäki tuntuu erityisesti Kaakkois-Suomen seudulla. Pietarin alueella asuu kuitenkin saman verran ihmisiä kuin koko Suomessa.

– Parikkalan rajanylityspaikan avaaminen lisää merkitystä vielä entisestään.

Riikosen mielestä eniten uhkakuvia liittyy sisäiseen turvallisuuteen. Merkkejä sen murenemisesta on ollut nähtävissä jo pitempään, erityisesti nuorten turhautumisen, osattomuuden ja passivoitumisen myötä.

– Tulevalla vaalikaudella pitäisi tarttua tämän ilmiön ennaltaehkäisemiseen entistä paremmin ja varhemmin, Riikonen sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi lastensuojelussa varhaisella puuttumisella kyetään estämään pahimpien ongelmien kasautuminen.

Entä mitä muuta luvata suomalaisille tulevalla vaalikaudella kuin jatkuvaa säästökuuria?

– Säästöt ovat paikallaan, kun ne koskevat rikkaita, mutta minusta tuntuu, että köyhemmältä väestönosalta on jo niistetty tarpeeksi, Riikonen sanoo.

Oikeitakin säästökohteita juustohöylän jäljiltä vielä on. Riikosen mielestä valtion ja EU:n pikkutarkka sääntely on hyydyttänyt ihmisten elämää ja taloutta jo riittävästi.

– Toimenpiteet pitäisi suunnata hallinnon keventämiseen ja sääntelyn purkamiseen esimerkiksi yrittäjyyden tieltä.

Teuvo V. Riikonen
Ikä: 54
Kotipaikka: Savonlinna
Perhesuhteet: Naimisissa, neljä täysi-ikäistä lasta. Yksi lapsenlapsi.
Koulutus: Teologian maisteri, Kirkon nuorisotyönohjaaja.
Ammatti: Toiminnanjohtaja, kirjailija, pappi
Luottamustoimet: Savonlinnan kaupunginvaltuutettu vuodesta 2001, Kristillisdemokraattisen puolueen 2. varapuheenjohtaja, Itellan hallintoneuvoston jäsen sekä Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan ja mediajaoston jäsen.
Harrastukset: Liikunta eri muodoissaan, kuten sähly, juoksu, hiihto ja jalkapallo. Matkailu ja kirjoittaminen.

Ylös