Suomalaisfirmojen innovaatiotaso matala

5.2.2015 klo 08:30 Kotimaa

Vain joka neljäs suomalaisyritys täyttää innovatiivisen organisaation kriteerit, osoittaa Tekesin tuore tutkimus.

Vaikka Tekesin MEADOW-tutkimuksen mukaan olemmekin yksi Euroopan aktiivisimmin työelämää kehittävistä maista, lukuisat kehittämishankkeemme eivät silti johda talouskasvuun ja työelämän laadun parantumiseen.

Suomalaisyritykset keskittyvät muita yksipuolisemmin kustannusleikkauksiin ja jo olemassa olevien tuotteiden ja palvelujensa elinkaarien pidentämiseen sen sijaan, että uudistaisivat niitä.

Professori Pekka Mattila Aalto-yliopistosta arvostelee suomalaista innovointia, jonka keskiössä ovat pienet parannukset sen sijaan, että haettaisiin merkittävästi uudenlaisia toimintatapoja.

Työn mielekkyys on keskeinen tekijä yritysorganisaation innovatiivisuudelle, osoittaa Tekesin tuore tutkimus.

Tutkimuksen yhteenvetoraportin mukaan innovatiivisuuden tunnusmerkistöön kuuluu henkilöstö, joka kokee työn imua sekä uusi tuote tai palvelu, joka on saatettu markkinoille kahden viime vuoden aikana. Suomalaisyrityksistä vain joka neljäs täytti tutkimuksen mukaan nämä kriteerit.

Tutkimus osoittaa niin ikään, miten innovatiivisissa yrityksissä työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa omiin työtehtäviinsä ja hyödyntää joustavia työnteon mahdollisuuksia kuten liukuvaa työaikaa ja etätyötä.

Myöskään johtajuus ei innovatiivisissa työyhteisöissä voi perustua fyysiseen käytettävyyteen, vaan jaettuun johtajuuteen yhdessä työntekijöiden itseohjautuvuuden kanssa.

Ylös