Rakentaminen lievään nousuun tänä vuonna

4.2.2015 klo 07:30 Kotimaa

Jo neljättä vuotta jatkunut rakentamisen alamäki loivenee arvioiden mukaan 2015 yhdellä prosentilla, viime vuoden kolmen prosentin laskun sijaan.

Rakennusteollisuuden tiedotteen mukaan talonrakennustöitä aloitettiin viime vuonna 25,5, miljoonan kuutiometrin verran. Arvio tälle vuodelle omn 27,5 miljoonaa kuutiometriä. Maa- ja vesirakentamisen osalta suhdanne on viime vuoden lailla yhden prosentin verran laskeva, arvioi Rakennusteollisuus.

Vaikka öljyn hinnan lasku, euron heikentyminen ja asuntomarkkinoiden mahdollinen pohjakosketus ennakoisivat parempaa, tämä näkyy rakentamisessa vasta viipeellä, toteaa Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

Asuntotuotanto laahaa tarpeeseen nähden yhä jäljessä.

Vapaarahoitteinen asuntotuotanto oli vuonna 2014 yhä sijoittajakysynnän varassa. Heikko taloustilanne piti kulutuskysynnän vaimeana jo kolmatta vuotta peräkkäin, kun taas sijoittajien mielenkiintoa ylläpitivät vaihtoiehtoisten sijoitusten matalat tuotot.

Viime vuonna aloitettiin arviolta 24500 asunnon rakentaminen. Tänä vuonna aloituksia ennakoidaan käynnistyvän sama määrä. Se on verraten vähän, koska asuntotuotantotarve kasvukeskuksissa lisääntyy kaupungistuvan asukasmäärän myötä. VTT arvioikin vuonna 2012, että mikäli väestönkasvu ja asuntojen poistuma toteutuvat maksimioletuksilla, pitäisi vuosittain aloittaa 40 000 uuden asunnon rakentaminen aina vuoteen 2030 saakka.

 

Ylös