KD:n puoluesihteeri Maanselkä räjäytti miinan

5.2.2015 klo 12:30 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Miksei Kambodza raivaa miinakenttiään itse, vaan tarvitsee siihen kehitysyhteistyöapua? Miinan räjäyttänyt puoluesihteeri Asmo Maanselkä vastaa.

Asmo Maanselkä vieraili Kambodzassa tammikuussa. Hän tutustui Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyökohteisiin.

Miksei Kambodza raivaa itse miinojaan, joita sen omat sisällissodat ja naapurit ovat maahan kylväneet?

– Kambodza kuuluu maailman köyhimpiin maihin. Hallitus ei pysty toimimaan ilman ulkoista apua. Maan pohjoisosien miinakentillä asuu punakhmer-perheitä. Rahavaroja sinne on ohjattu todella vähän, eikä keskushallinnolla ole intressiä kehittää tätä osaa maata.

– Laitteet ja teknologia ovat kalliita. Miinanraivaukseen tarvitaan pitkä koulutus ja kokemus, ja se on hirveän hidasta työtä. Siinä edetään sentti kerrallaan. Isot traktorit ovat panssarikuorisia.

Maanselän vierailua edeltäneenä päivänä oli löytynyt miina.

– Pääsin räjäyttämään sen panoksella.

Ei pidä säästää siitä, mistä on helpointa ottaa, eli eniten kärsiviltä ihmisiltä.

– Työ tuntui tulokselliselta kun näin, miten entiselle miinakentälle oli alkanut muuttaa perheitä ja oli syntynyt hyvinvoiva yhteisö. Lapset kävivät koulua, joka oli rakennettu kylään.

– Alueelta on raivattu yli 1000 miinaa.

Minkälaisiin kehitysyhteistyötavoitteisiin Kristillisdemokraatit on sitoutunut?

– Pitkän ajan tavoite ja YK:n suositus on 0,7 prosenttia bkt:stä. Suomi on huonossa taloudellisessa tilanteessa juuri nyt. Todennäköisesti tuo tavoite ei toteudu tulevalla hallituskaudella.

– Todella tärkeät ovat tulevat hallitusneuvottelut. Ei pidä säästää siitä, mistä on helpointa ottaa, eli eniten kärsiviltä ihmisiltä, Maanselkä huomauttaa.

Videon miinakentältä voit katsoa täältä: 

//

Julkaisu käyttäjältä Juha Rintamäki.
Ylös