”Kotihoidontuki oli hallituskauden raskain puolustettava asia”

7.2.2015 klo 14:56 Politiikka Samuli Rissanen

Sisäministeri Päivi Räsänen vahvisti KD:n vaalistartissa Ikaalisissa, että puolue on jäänyt koko hallituskauden ajan yksin kannattamaan kotihoidontuen tasoa ja sen jakoperusteiden säilymistä ennallaan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen saapui Ikaalisiin autokolarin runtelemana, mutta mieli keventyneenä. Hän kertoi, että viime viikonlopun vääntö hallituksen perhepaketista oli poistanut painavan taakan harteilta.

On sitten hallituksessa ollut kuusi, viisi tai neljä puoluetta, niin väännöissä on aina oltu yksin puolustamassa perheiden valinnanvapautta

– Minulle henkilökohtaisesti kotihoidontuki on ollut koko hallituskauden ajan kaikkein raskain puolustettava asia. Siitä on käyty todella monta vääntöä aivan hallitusneuvotteluista lähtien.

Räsänen vahvisti myös, että Kristillisdemokraatit jäivät hallituspuolueiden puheenjohtajien neuvotteluissa yksin puolustamaan kotihoidon tuen tasoa ja myöhemmin tuen jakoperusteiden säilymistä ennallaan.

– On sitten hallituksessa ollut kuusi, viisi tai neljä puoluetta, niin väännöissä on aina oltu yksin puolustamassa perheiden valinnanvapautta ja vanhempien oikeutta lapsen kotihoitoon aina kolmeen ikävuoteen saakka, Räsänen kertoi.

Viimeisin esitys kotihoidontuen kiintiöittämisestä isän ja äidin kesken olisi Räsäsen mukaan ollut todella huono perheiden kannalta.

– Ilman Kristillisdemokraatteja se olisi mennyt eteenpäin, se on aivan selvää.

Hänen mukaansa viimeinen niitti pakkojakamiselle oli se, että tammikuussa julkistetuissa laskelmissa kotihoidontuen kiintiöittämisen vaikutus kestävyysvajeeseen oli 0,0 prosenttia. Alunperin sen arveltiin kurovan umpeen kestävyysvajetta ja siksi se liitettiin osaksi rakennepakettia. Taloustilanne kehittyi kuitenkin siihen suuntaan, etteivät laskelmat tukeneet enää toimenpidettä.

– Saimme lopulta hallituskumppanitkin vakuutettua asiasta, Räsänen vahvistaa.

Ylös