”Keskioluen palauttaminen Alkon hyllylle on kannatettava keino”

11.2.2015 klo 17:27 Politiikka Samuli Rissanen

KD eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman toivoo, että Keskusta säilyttäisi alkoholipoliittisen ohjelman osana vaaliohjelmaansa huolimatta sen aikaansaamasta kohusta.

– Keskioluen palauttaminen takaisin Alkon hyllylle on asia, josta tulee uskaltaa keskustella, Östman sanoo.

Maanantaina uutisoitiin Keskustan alkoholipoliittisesta ohjelmasta, joka sisälsi ehdotuksen yli 3,7 prosentin alkoholijuomien siirtämisestä kaupoista ja kioskeista Alkoon. Jo tiistaina Keskusta kuitenkin perui koko hankkeen siitä syntyneen kohun vuoksi. Puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä kiirehti kertomaan, että keskiolut pysyy kaupoissa ja ettei keskusta tule viemään sitä pois.

Östman pitää Keskustan takaisinvetoa harmillisena. Hän muistuttaa, että alkoholista on tullut ylivoimaisesti kallein kansanterveysongelma Suomessa. Tiukasti lasketut alkoholihaittojen välittömät kustannukset ovat liki miljardi euroa vuodessa. Alkoholin liikakäyttö kuormittaa niin ikään sosiaali- ja terveyspalveluita, poliisia, oikeuslaitosta ja vankeinhuoltoa. Kunnat kustantavat alkoholin haitoista leijonan osan, mutta eivät saa euroakaan alkoholiverotuloista.

Nykymeno eli oluen myynti elintarvikekaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla antaa Östmanin mielestä asiasta väärän signaalin. Seuraavan hallituksen pitäisi hänen mukaansa ryhtyä viipymättä määrätietoisiin toimiin alkoholin kulutuksen vähentämiseksi ja kasvavien haittojen ehkäisemiseksi.

– Päätös rajoittaa ruokakaupassa myytävän oluen alkoholipitoisuutta enimmillään 3,7 prosenttiin Ruotsin mallin mukaan olisi yksi kannatettava keino, joka tarkoittaisi keskioluen siirtämistä Alkoon, Östman ehdottaa.

Ylös