”Kööpenhamina toi iskut askeleen lähemmäs meitä”

16.2.2015 klo 08:13 Politiikka Samuli Rissanen

Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan nyt on huolehdittava erityisesti juutalaisyhteisön turvallisuudesta Suomessa. Poliisi onkin korottanut valmiutta juutalaiskohteissa.

Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan viikonloppuna tapahtuneet iskut Kööpenhaminassa noudattavat samaa kaavaa kuin reilu kuukausi sitten Ranskassa. Ensin isku kohdistuu sanavapautta vastaan ja seuraavaksi juutalaiskohteeseen.

Kööpenhaminan isku on askeleen lähempänä meitä ja se noudattaa samaa kaavaa kuin Ranskassa

– Nyt vain iskut tapahtuivat askeleen lähempänä meitä, Räsänen sanoo.

Hän pitää iskuja järkyttävänä ja tuomittavana. Iskut osoittavat, että terrorismin ja antisemitismin noustessa sanan- ja uskonnonvapautta on puolustettava kaikkialla Euroopassa, myös Suomessa. Erityisesti nyt on Räsäsen mielestä huolehdittava juutalaisvähemmistön turvallisuudesta.

Räsänen on ollut iskun johdosta yhteydessä poliisiylijohtaja Mikko Paateroon.

– Suomen poliisi on korottanut valmiutta erityisesti juutalaiskohteissa. Suomeen kohdistuvaa erityistä uhkaa ei ole tiedossa, mutta ikävä kyllä vastaavaan on varauduttava myös meillä, Räsänen kertoo.

Vain viikko sitten myönnettiin lisätalousarviossa 100 000 euron avustus Helsingin juutalaisen seurakunnan turvajärjestelyihin.

Hallitus on Räsäsen mukaansa tehnyt tällä vaalikaudella oikeita päätöksiä, kun terrorismin vastaista lainsäädäntöä on tehostettu. Poliisi on muun muassa saanut mahdollisuuden tarkistaa matkustajarekisterit ja terrorismin kriminalisointia on tiukennettu koulutukseen osallistumisen ja valmistelujen osalta. Räsäsen esityksestä poliisille lisättiin tämän vuoden budjettiin kolme miljoonaa euroa terrorismin torjuntaan. Näillä varoilla uusitaan poliisin kalustoa ja varusteita, joita tarvitaan vaativissa erityistilanteissa, sekä sijoitettiin Suojelupoliisin yhdysmies Turkkiin.

Ylös