”Kulttuuriin satsaaminen palaa takaisin vireytenä ja luovuutena”

16.2.2015 klo 09:54 Politiikka Samuli Rissanen

Puolueen varapuheenjohtaja Teuvo V. Riikosen mielestä taloudellisen taantuman aikana monessa kunnassa tehdään virhe leikkaamalla kulttuuripalveluja.

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja ja Kaakkois-Suomen eduskuntavaaliehdokas Teuvo V. Riikosen mielestä kovat taloudelliset arvot jättäisivät kulttuuriin satsaamisen vähemmälle. Erityisesti taloudellisesti tiukkoina aikoina monessa kunnassa ollaan valmiita leikkaamaan kulttuuripalveluja.

Kirjastolaitos ylläpitää henkisiä puolustusvoimia ja vapaan sivistystyön kautta tavoitetaan vuosittain yli miljoona suomalaista

– Taustalla on usein ajatus, että kulttuurista voi leikata, koska sen merkitys on pieni. Silloin sen positiivista vaikutusta ei tunneta riittävästi, Riikonen arvioi.

Kuitenkin monet tutkimukset osoittavat, että kulttuurilla ja taiteella on myönteinen vaikutus hyvinvointiin. Vapaa-ajan kulttuuriharrastukset edistävät ihmisen kokonaisvaltaista jaksamista ja rikastuttavat elämänkaarta. Kulttuuri- ja taidenautintojen on todettu estävän esimerkiksi muistisairauksia ja edistävän terveyttä.

Riikonen onkin huolissaan, että taloudellisen hyödyn nimissä tehdään nyt suuria virheitä. Koulutus-, kulttuuri-, ja sivistyspolitiikalla luodaan osaamisen perusta. Kulttuuriin satsaaminen palaa takaisin vireytenä, jaksamisena ja luovuutena.

Riikonen muistuttaa, että esimerkiksi maan kattava kirjastolaitos ylläpitää henkisiä puolustusvoimia ja vapaan sivistystyön kautta tavoitetaan vuosittain yli miljoona suomalaista.

– Kulttuurielämä kehittää ihmisten luovuutta ja osaamista, jota kautta voi syntyä uusia innovaatioita. Niillä on puolestaan positiivinen vaikutus maan talouteen.

Ylös