Sari Palm: ”Haja-ampujat saatava kuriin Ukrainassa”

16.2.2015 klo 21:52 Uutiset Kristiina Kunnas

– Tulitauko aloitti uuden isojen kysymysten ja odotuksen ajanjakson, sanoo Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Palm.

Ukrainan tulitauko alkoi sunnuntain vastaisena yönä. Tulitaukoa on enimmäkseen noudatettu.

– Kun tulitauko alkoi, se aloitti uuden isojen kysymysten ja odotuksen ajanjakson, huomauttaa KD-kansanedustaja Sari Palm.

– Tärkeintä on saada siviileihin ja ihmishenkiin kohdistuva jatkuva sotiminen loppumaan, tärkeää on rakentaa hetki hetkeltä luottamusta, tulitauko rakentuu johdettujen joukkojen hitaasti kehittyvästä luottamuksesta. Haja-ampujat pitäisi saada kuriin, ettei tilanne eskaloidu yksittäisten provokaatioiden takia, Palm toteaa.

Minskin sopimuksen pitäminen vaatii monia tekoja, poliittista viisautta, osaamista ja eri osapuolten todellista tahtoa muuttaa tilanteen suuntaa.

– Ajattelen, että Suomen on yhteisessä rintamassa EU:ssa edelleen ylläpidettävä talouteen painottuvia pakotteita. Luottamus syntyy pikku hiljaa, nyt on odotuksen aika.

– Minskin sopimuksen pitäminen vaatii monia tekoja, poliittista viisautta, osaamista ja eri osapuolten todellista tahtoa muuttaa tilanteen suuntaa, Palm sanoo.

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous käy tällä viikolla talvi-istunnossaan Wienissä ajankohtaiskeskustelun Ukrainan tilanteesta. Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva seuraa Minskin neuvottelujen tulosta hyvin tarkasti.

– Tulitauon lisäksi toinen keskeinen elementti on uskottava rajavalvonta. Sen aikaansaaminen on sekä perustuslakiuudistuksen että paikallisvaalien toimeenpanon takana. Matka tässäkin suhteessa on vielä pitkä, toteaa Ilkka Kanerva.

Sari Palm muistuttaa, ettei huoli siviilien terveydestä ja turvallisuudesta itäisessä Ukrainassa  pääty tulitaukoon.

– Humanitaarinen kriisi on keskuudessamme, se tarvitsee nyt erityisesti aseiden tauottua huomion: ruokaa ja lääkkeitä, arjen tarpeita, Palm sanoo.

– Kyetäänkö Donbassin alue integroimaan näillä järjestelyillä osaksi Ukrainaa ja saadaanko Venäjän vastainen raja todelliseksi ja Ukrainan omaan valvontaan? Raskaan asekaluston pois vetäminen ja puskurivyöhykkeen muodostaminen tarkoittavat myös sitä, että kapinalliset voivat rauhassa jatkaa toimiaan ja tarvittaessa taas lähteä perustamaan omaa valtiotaan, Kanerva huomauttaa.

Ylös