Soten mahdolliset perustuslakiongelmat julki tällä viikolla

17.2.2015 klo 10:43 Politiikka Samuli Rissanen

Perustuslakivaliokunnan odotetaan antavan ratkaisevan lausuntonsa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevasta lakiesityksestä vielä loppuviikon aikana.

Joulun alla perustuslakivaliokuntaan päätynyttä sote-esitystä on käsitelty valiokunnassa radiohiljaisuudessa. Valiokunnan KD-jäsenen, Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärven mukaan esitystä on tietoisesti vältetty kommentoimasta julkisuudesta.

Aikamoista väreilyä tässä on nyt ilmassa, yhteydenottoja on tullut runsaasti, kun tätä on haluttu selvittää

– Se on ollut yhteinen sopimus, että edes valiokunnan puheenjohtaja ei kerro asian käsittelystä kesken matkan.

Valiokunnan kokoukseen aamukymmeneksi tänään matkannut Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi vahvistaa kuitenkin KD-lehdelle, että lausunnon pitäisi valmistua vielä tämän viikon aikana. Valiokunnan niukkasanaisesta linjasta huolimatta valiokunnan jäsenet ovat olleet kyselyiden kohteina.

– Aikamoista väreilyä tässä on nyt ilmassa, yhteydenottoja on tullut runsaasti, kun tätä on haluttu selvittää, hän myöntää.

Perustuslakivaliokunnasta lakiesitys etenee vielä sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka antaa aiheesta joko hylkäävän tai puoltavan mietinnön.

Hallituksen tavoitteena on, että lakiesitys päätyy eduskunnan suureen saliin vielä tämän vaalikauden aikana.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoa on kuitenkin pidetty ratkaisevana. Valiokunta mittaa soten perustuslaillisuutta ja siten sen käsittely on esityksen kannalta merkittävä. Käytännössä perustuslakivaliokunnan tulkinta voi merkitä sitä, saako nykyinen eduskunta uudistuksen valmiiksi. Jos perustuslaki edellyttää suuria muutoksia, uudistus voi jäädä seuraavalle eduskunnalle. Merkittävimmät perustuslakiin peilattavat kysymykset koskevat ainakin kuntien itsehallintoa ja soten rahoitusperiaatetta.

 

 

Ylös