Sari Palm: Suomelle mahdollisesti koituvat riskit Irakin koulutusyhteistyöstä on huomioitava

24.2.2015 klo 15:15 Politiikka

Sari Palm totesi KD:n eduskuntaryhmän tukevan Irakin koulutusyhteistyötä, muistuttaen samalla siihen liittyvistä mahdollisista turvallisuusuhkista Suomelle.

Irakin koulutusyhteistyötä käsittelevästä valtioneuvoston selonteosta KD:n ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Palm totesi korjaavien toimenpiteiden välttämättömyden Irakia koskevassa, vakavimman tason humanitaarisessa kriisissä. Sen vallitessa terroristijärjestö Isil on teloittanut mielivaltaisesti maan kansalaisia, kohdistanut hirmutekoja siviileihin, lapsiin ja naisiin, määrännyt voimaan sharia-lain sekä tuhonnut eri kansanryhmien pyhiä ja uskonnonharjoittamispaikkoja.

– On selvää, että Irak tarvitsee tukea. Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä jakaa käsityksen siitä, ettei ennaltaehkäisyn merkitystä voi korostaa riittävästi, totesi Palm osallistumisesta turvallisuussektorin koulutusyhteistyöhön maassa.

Suomen mahdollinen osallistuminen koulutusyhteistyöhön Irakissa voi tuoda terroristijärjestö Isilin näkökulmasta Suomelle uuden statuksen. Maamme turvallisuutta ei voi kyllin korostaa.

On selvää, että Irak tarvitsee tukea ponnisteluissaan turvallisemman arjen ja ihmisoikeusrikkomusten lopettamiseksi.

– Onkin toivottavaa, että eduskuntakäsittelyssä Irakin koulutusyhteistyötä punnitaan myös Suomen turvallisuuden ja hankkeen kokonaiskuvan näkökulmasta: koituuko osallistumisestamme Suomelle mahdollista terrorismin lisäuhkaa, Palm totesi.

Suomi on osallistunut pääosin YK-johtoisiin, EU- tai NATO-vetoisiin rauhanturvaoperaatioihin. Nyt käsittelyssä olevan Irakin operaation osalta yhteistä sopimusta ei ole voitu tehdä, ja siksi osallistuvat maat tekevät Irakin kanssa kahdenkeskisiä sopimuksia

Palmin mukaan tällainen järjestelytapa herättää kysymyksiä muun muassa voimankäyttösäännöksistä ja siitä, miten ne ovat yhteen sovitettavissa toisten maiden toimijoiden ja diplomaattityyppisen aseman kanssa.

 

 

Ylös