Lasten asioihin erikoistuneet kansanedustajat tekevät tiivistä yhteistyötä

3.3.2015 klo 17:47 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Sari Palm kertoo, että lasten ja nuorten eteen voi tehdä paljonkin, jos tekee laajaa yhteistyötä yli puoluerajojen ja on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kun päätöksiä suunnitellaan ja tehdään.

Lasten ja nuorten parissa toimivat järjestöt haastoivat viime viikolla eduskuntavaaliehdokkaat sitoutumaan lasten ja nuorten kansanedustajiksi. Merkiksi sitoutumisesta ehdokkaat ovat voineet allekirjoittaa huoneentaulun, jossa on konkreettisia vinkkejä lasten ja nuorten arjen parantamiseksi.

Aktiivisimmin huoneentaulun ovat käyneet allekirjoittamassa Kristillisdemokraatit. Puolueen ehdokkaista valtaosa (111 ehdokasta) on jo sitoutunut allekirjoituksellaan tavoitteisiin. Muut puolueet tulevat toistaiseksi melko kaukana perässä.

Yksi allekirjoittaneista on Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Palm, joka on pitänyt lasten ja nuorten asioita esillä kansanedustajana, opettajana/erityisopettajana, kolmen lapsen äitinä ja valtakunnallisen työpajayhdistyksen puheenjohtajana. Palmin kokemuksen mukaan yksittäinen kansanedustaja voi vaikuttaa paljonkin nostamalla sinnikkäästi esiin tärkeitä asioita.

Lasten ja nuorten hyvä arki koostuu aivan tavallisesta ja turvallisesta kotiarjesta, kohtaavasta koulusta

Hänen oma reseptinsä on ollut tehdä aloitteita ja käydä oikea-aikaisia keskusteluja eri päätöksentekovaiheissa.

– Paras paikka vaikuttaa on tietysti hallitusohjelma, jos sitä pääsee tekemään ja siihen vaikuttamaan, hän tietää.

Palmin mukaan lasten ja nuorten asioissa tehdään myös paljon puoluerajat ylittävää yhteistyötä lapsiasioihin erikoistuneiden kansanedustajien kesken. Tärkeää on myös pitää jatkuvaa yhteyttä niin lapsijärjestöihin kuin koko lapsi- ja nuorisokenttään.

Lasten asioihin perehtynyt kansanedustaja ei voi kuitenkaan olla papereihin jumittunut. Hyvä ote arkeen pitää säilyttää.

– Itse lapsia ja nuoria sekä heidän kanssaan työskenteleviä ei voi sivuuttaa.

Lasten ja nuorten hyvinvointi ei ole myöskään rakettitiedettä.

– Lasten ja nuorten hyvä arki koostuu aivan tavallisesta ja turvallisesta kotiarjesta, kohtaavasta koulusta, joka tarjoaa osaamista tulevaisuuden haasteita varten sekä vapaa-ajasta, jossa on myös mahdollista harrastaa jotakin, Palm listaa tärkeimmät.

Tarvittaessa perheiden pitää saada tukea ja apua ennakoivasti, ajoissa, ennen kuin ongelmat kasvavat liian isoiksi. Hyvät ja kattavat neuvolapalvelut sekä myöhemmin koulu- ja opiskeluterveydenhoito tukevat henkistä ja fyysistä kasvua. Ongelmien kasautuessa lastensuojelun palveluiden aikainen saavutettavuus on tärkeää.

Nykyisen hallituksen toimista lasten ja nuorten hyväksi Palm antaa sekä ruusuja että risuja.

– Hyvä, että tällä vaalikaudella on satsattu oppilas- ja opiskeluhuoltoon, hän sanoo.

Työtä on silti edelleen paljon varhaisen tuen tarjoamisen osalta koko maassa.

– Meillä on aivan liikaa korjaavia palveluja, kun taas taloudellisestikin kestävämpi ennakointi ja varhaiset palvelut usein puuttuvat, Palm muistuttaa.

 

Ylös