”Vasta teot ratkaisevat vammaisten elämän parantamisessa”

3.3.2015 klo 13:08 Uutiset Kristiina Kunnas

– Sympatia on hyvä lähtökohta, mutta vasta teot auttavat vammaisten elämän parantamisessa, muistuttaa Riihimäen kaupunginvaltuutettu ja Kristillisdemokraattien kansanedustajaehdokas Ismo Portin. Hän on kokemusasiantuntija, kehitysvammaisen teinitytön isä.

Eurovision laulukilpailun Suomen edustajaksi valittiin viime lauantaina Pertti Kurikan Nimipäivät. Kehitysvammaisten muusikoiden muodostama PKN-bändi voitti Ylen järjestämän Uuden Musiikin Kilpailun reilun puolentoista minuutin mittaisella punk-rymistelyllä Aina mun pitää.

Ovi vammaisuuden ymmärtämiseen lävähti auki tämän musiikkikilpailun kautta.

– Vammaisten oikeuksista on alettu viime päivinä puhua enemmän kuin heti muistan, Ismo Portin on huomannut. Portin on riihimäkeläinen kaupunginvaltuutettu ja Hämeen kansanedustajaehdokas. Perheessä on kolme lasta. Kokemusasiantuntijuutta on Portinille on kertynyt jo lähes 18 vuoden ajan, sillä keskimmäinen lapsi on kehitysvammainen teinitytär.

– Ei ole ihme, että vammaisista nyt puhutaan. Syy on luonnollinen, Pertti Kurikan Nimipäivien euroviisukarsinnan voitto.

– Onnittelut bändille, äänestin itsekin heitä kahdesti. Erityisesti sosiaalinen media on täynnään keskustelua kehitysvammaisuudesta, tasa-arvoisuudesta, kappaleesta, bändiläisistä ja kaikesta niiden välillä. Ovi vammaisuuden ymmärtämiseen lävähti auki tämän musiikkikilpailun kautta.

Portin muistuttaa, että  Suomi on allekirjoittanut YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen jo 2006. Kataisen hallitusohjelmaan kirjattiin 2011, että tuo yleissopimus ratifioidaan tämän hallituskauden aikana. Vielä ei ole ehditty.

– Vasta käytännön teot lopulta ratkaisevat, miten vammaisten elämää voidaan yhteiskunnassamme parantaa.

– Tuo yleissopimus velvoittaa jäsenvaltiot takaamaan myös vammaisille henkilöille kaikki ne oikeudet, jotka on ihmisoikeussopimuksissa vahvistettu kaikille ihmisille. Keskeistä siinä on syrjinnän kieltäminen ja tasapuolisen kohtelun takaaminen kaikilla elämänalueilla. Ratifioinnilla nuo tavoitteet tulevat yksiselitteisen velvoittaviksi oikeuksiksi.

– Pelkkä sympatia ei siis riitä, vasta teot auttavat vammaisten elämää. Odotan, että YK:n vammaisten oikeuksia koskeva yleissopimus viimein ratifioitaisiin.

Ylös