193 ehdokasta tavoittelee kansanedustajuutta KD:n listoilta

10.3.2015 klo 12:28 Politiikka Samuli Rissanen

Ehdokaslistat täyttyivät kaikkialla muualla paitsi Oulun vaalipiirissä. Lapissa syntyi toiveita herättävä vaaliliitto perussuomalaisten kanssa.

Järjestöpäällikkö Mikko Rekimies kertoo, että puolueen vaalityön kannalta tärkeä etappi saavutettiin tiistai-iltapäivällä, kun ehdokaslistat jätettiin vaalipiirilautakunnille. Kaiken kaikkiaan kansanedustajuudesta kisaa Kristillisdemokraattien listoilla 193 ehdokasta.

Vaasan vaalipiirinkin tilanteeseen Rekimies on tyytyväinen, sillä kokeneet konkarit, Lapuan Helena Lahtinen, Vaasan Heimo Hokkanen sekä kokkolalaiset Pirkko Häli ja Mauri Salo ovat ehdolla

Ehdokasmäärät ovat hyvin verrannollisia aiempien vaalien ehdokasmääriin sillä poikkeuksella, että vaaliliittoja on nyt vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Merkittävä sellainen syntyi tällä kertaa oikeastaan vain Lappiin, jossa Kristillisdemokraattien Pirkka Aalto on samalla listalla perussuomalaisten kanssa.

– Tavoitteena on, että lista saisi kaksi paikkaa, joista toinen olisi meidän, Rekimies kertoo.

Helsingissä solmittiin vaaliliitto Köyhien Asialla-puolueen kanssa. Vaaliliitossa Kristillisdemokraateilla on 21 ehdokasta ja Köyhien Asialla-puolueella yksi.

Ehdokasrekrytointi sujui erityisen hyvin Uudellamaalla, Kaakkois-Suomessa ja Savo-Karjalassa. Listoille saatiin koottua osapuilleen kaikki tärkeimmät ehdokkaat.

– Esimerkiksi Savonlinnasta (Sari Behm, Teuvo V. Riikonen) ja Mikkelistä (Liisa Ahonen, Sami Järvinen) saimme listoille kärkivaltuutettujamme, Rekimies iloitsee.

Vaasan vaalipiirinkin tilanteeseen hän on tyytyväinen, sillä kokeneet konkarit, Lapuan Helena Lahtinen, Vaasan Heimo Hokkanen sekä kokkolalaiset Pirkko Häli ja Mauri Salo ovat ehdolla. Strategisista piireistä haasteita oli Pirkanmaalla ja Hämeessä, mutta niihinkin koottiin täydet listat potentiaalisia menestyjiä. Pirkanmaalla kisaa peräti kaksi istuvaa kansanedustajaa, Sauli Ahvenjärvi ja Leena Rauhala.

Strategisten piirien ulkopuolelta erityismaininnan ansaitsee Rekimiehen mukaan Varsinais-Suomi, jossa tsempattiin kokoon tasainen ja hyvä lista. Myös Satakunnassa saatiin täysi ehdokaslista kasaan hyvissä ajoin.

Keski-Suomessa kansanedustajan paikka on kielen ulottuvilla, sillä maakunnalliset gallupit ovat osoittaneet KD:n nousseen neljän vuoden takaisesta notkahduksesta. Viimeisimpinä vaalityötä Keski-Suomessa ovat lähteneet kirittämään ehdokkuudellaan puoluesihteeri Asmo Maanselkä ja piirin puheenjohtaja Kari Lahti.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun piirissä Keskustan vahva veto söi Kristillisdemokraattien intoa lähteä ehdokkaaksi. Lista jäi puolitiehen, mutta yhdeksän hengen joukossa ääniä on kuitenkin keräämässä esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa yli tuhat ääntä kerännyt kajaanilainen Evelyn Hynynen.

Puolueen vaalitavoitteena on saavuttaa kahdeksan kansanedustajan paikkaa. Rekimiehen laskelmissa paikat tulisivat kaikista niistä viidestä piiristä, joissa on myös istuva kansanedustaja ehdolla. Lisäksi Savo-Karjala saisi Sari Essayah’n johdolla paikan. Keski-Suomessa paikkaan voitaisiin yltää hyvän kannatuspotentiaalin ja ehdokaslistan turvin. Lapissa muhii yllätysmomentti, jos KD:n ja PS:n vaaliliitosta menisikin kaksi läpi. Silloin toinen läpimenijä olisi KD:n Pirkka Aalto.

– Nämä ovat tietenkin vain laskemia, mutta tällaiseltakin lopputulos voisi näyttää, Rekimies sanoo.

Ylös