”Tarvitsemme lisää yhteisiä päämääriä”
10.3.2015 klo 08:49 Politiikka Samuli Rissanen
Kansanedustaja Jouko Jääskeläisen mukaan muutama itse aiheutettu heikko päätös näkyy suomalaisessa yhteiskunnassa edelleen alhaisena syntyvyytenä ja nuorten syrjäytymisenä. – Nyt tarvitaan lisää yhteisiä arvopäämääriä, hän sanoo.
– Uskomme liikaa omiin ideoihimme siitä, miten talous- ja yhteiskuntakehitys voidaan nyt nostaa raiteilleen, kansanedustaja Jouko Jääskeläinen arvioi.
Nurmijärvellä puhunut Kristillisdemokraattien kansanedustaja Jouko Jääskeläisen mielestä vaalien alla esitettävissä tulevaisuuden suunnitelmissa näkyy puutteita tilanneanalyysissä. Yhteinen tilannekuva on tärkeä, sillä ohjelmat seuraavalle hallituskaudelle on syytä tehdä myös tapahtunutta historiaa muistaen.
Väestörakenne oli vahvalla pohjalla 1960-luvulla. Sen jälkeen syntyvyys on laskenut enemmän kuin puoli lasta perhettä ja äitiä kohden
– Pelkkä talouspoliittinen näkökulma ei nyt mitenkään riitä, Jääskeläinen sanoo.
Hänen mukaansa muutama itse tehty päätös ohjaa tilannetta hyvin vahvasti. Esimerkiksi väestörakenne oli vahvalla pohjalla 1960-luvulla. Sen jälkeen syntyvyys on laskenut enemmän kuin puoli lasta perhettä ja äitiä kohden.
– Tätä ongelmaa ei poista mikään maahanmuutto ja tällä on vahva vaikutus myös sosiaali- ja terveydenhuoltoon, Jääskeläinen sanoo.
Myös kehityspolitiikassa on oltu liian passiivisia yritystoiminnan luomisessa. Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtajana tällä kaudella vaikuttanut Jääskeläisen mukaan Suomi tarvitsee kipeästi kehittyviä ja muitakin uusia markkinoita Euroopan ulkopuolella. Esimerkiksi Tekesin ja Ulkoministeriön BEAM-ohjelma tulee suureen tarpeeseen.
– Ei varmaankaan ole väärin, jos suomalainen pieni tai keskisuuri yritys on paikalla silloin, kun maata nostetaan köyhyyden syövereistä kohti asiallisia työpaikkoja ja uusia näköaloja.
Kolmanneksi tulevallekin vaalikaudelle periytyväksi asiaksi Jääskeläinen nostaa nuorten syrjäytymisen. Sitä pohdittaessa unohdetaan arvokentän sirpaloituminen, joka näkyy tämän päivän tilanteessa.
– Vapautta korostava illuusiomme heikentää yhteisöllisyyttä ja tulevaisuuden uskoa. Nyt tarvitsemme lisää yhteisiä arvopäämääriä, Jääskeläinen summaa.