Meyer Verftin Turun telakka on vuoden meriteko

10.3.2015 klo 15:24 Politiikka Samuli Rissanen

Turun telakan onnistuneet yritysjärjestelyt toivat Vuoden Meriteko-kunniamaininnan Meyer Turku Oy:lle ja Työ- ja elinkeinoministeriölle.

Eduskunnan meriryhmän hallitus luovutti tänään iltapäivällä Vuoden Meriteko 2014 – kunniamaininnan Meyer Turku Oy:lle ja Työ- ja elinkeinoministeriölle. Kunniamainintaa olivat eduskunnassa vastaanottamassa Meyer Turku Oy:n toimitusjohtaja Jan Meyer sekä Työ- ja elinkeinoministeriön puolesta ylijohtaja Petri Peltonen ja teollisuusneuvos Janne Känkänen.

Jos Turun telakan toiminta olisi tavalla tai toisella päättynyt, olisi se merkinnyt välittömästi tuhansien laivanrakentajien jäämistä työttömäksi. Alihankkijaverkosto huomioon ottaen menetettyjen työpaikkojen määrä olisi ollut kymmeniä tuhansia.

Palkinnot luovutti eduskunnan meriryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi. Hän perusteli kunniamainintoja sillä, että meriteollisuussektorin kannalta Turun telakan merkitys on keskeinen. Telakan tilanne näytti jo uhkaavalta, kun STX:n ajautui rahoitusvaikeuksiin.

– Jos Turun telakan toiminta olisi tavalla tai toisella päättynyt, olisi se merkinnyt välittömästi tuhansien laivanrakentajien jäämistä työttömäksi Turun seudulla ja koko alihankkijaverkosto huomioon ottaen Suomessa menetettyjen työpaikkojen määrä olisi laskettu kymmenissä tuhansissa, Ahvenjärvi sanoi.

Samalla valtava määrä vuosikymmenten aikana Suomeen keskittynyttä kokemusta ja huippuosaamista laivanrakennuksen alalla olisi muuttunut hyödyttömäksi. Niinpä uutinen Turun telakan siirtymisestä Meyerin ja Suomen valtion omistukseen otettiin riemulla vastaan koko suomalaisen meriteknologiateollisuuden alalla.

Ahvenjärven mukaan Turun telakka sai omistajakseen vanhan, tunnetun laivanrakennusalan yrityksen. Se luo erityistä uskoa toiminnan jatkuvuuteen ja kehittymiseen. Ahvenjärven luonnehdinnan mukaan Meyer Verft tunnetaan ”korkeasta osaamisestaan, laadustaan, luotettavuudestaan ja tehokkuudestaan”.

– On vaikea kuvitella Turun telakan omistajajärjestelyille suomalaisen laivanrakentajan kannalta onnellisempaa lopputulosta, hän sanoi.

– Telakan saamat uudet laivatilaukset ovat konkreettinen osoitus järjestelyiden onnistumisesta.

Eduskunnan meriryhmän mielestä iso rooli omistajajärjestelyjen onnistumisessa oli Työ- ja elinkeinoministeriöllä, joka omalta puoleltaan teki pitkäjänteistä ja asiantuntevaa työtä parhaan mahdollisen ratkaisun löytymiseksi. Meriryhmä katsoo, että ilman TEM:n virkamieskunnan ja poliittisen johdon aktiivista panosta, määrätietoisuutta ja pitkäjänteistä neuvottelutyötä eri osapuolien kanssa Turun telakan pelastamishankkeessa ei olisi päästy toivottuun lopputulokseen.

Meyerin Turun telakan ja TEM:in saama Vuoden Meriteko – kunniamaininta on vuosittain luovutettava palkinto, jolla eduskunnan meriryhmä haluaa antaa tunnustusta esimerkillisestä toiminnasta Suomen merialojen hyväksi.

Ylös