Kristillisdemokraatit on kolmanneksi paras maailmanparantaja-puolue

13.3.2015 klo 10:09 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraateista oikeudenmukaisempaa maailmaa ajavien kansanedustajien kärkikymmenikköön sijoittui kansanedustaja Sari Palm.

Kehitysyhteistyön palvelukeskus (Kepa) on yhdessä aktiivisten kansalaisten kanssa seurannut jo kahden vaalikauden ajan sitä, miten kansanedustajat edistävät reilua kansainvälistä talous- ja ilmastopolitiikkaa sekä kehitysyhteistyötä.

Kansanedustajat saavat pisteitä kehitysyhteistyön ja reilujen maailmantalouden sääntöjen edistämisestä sekä ilmastonmuutoksen hillitsemisestä

 

Kansanedustajat saavat pisteitä kehitysyhteistyön ja reilujen maailmantalouden sääntöjen edistämisestä sekä ilmastonmuutoksen hillitsemisestä. Vaalikauden parhaat palkittiin tänään.

Edustajien kärkiviisikkoon mahtuu useiden puolueiden edustajia. Ykköseksi tuli Rkp:n Christina Gestrin. Kakkosena on vihreiden Johanna Karimäki, kolmosena kokoomuksen Timo Heinonen, neljäntenä keskustan Aila Paloniemi ja viidentenä SDP:n Jukka Kärnä. Kristillisdemokraateista parhaiten vertailussa pärjäsi Sari Palm, joka sijoittui jaetulle 10.sijalle.

Puolueista edustajamäärään suhteutettuna parhaiten pärjäsi vihreät, toisena oli keskusta, kolmantena kristillisdemokraatit ja neljäntenä vasemmistoliitto. Perussuomalaiset pitävät perää.

Päättyvän vaalikauden isoja teemoja olivat esimerkiksi veroparatiisitalouden kitkeminen sekä ilmastolaki.

Kepasta kerrotaan, että edustajaseurannan tavoitteena on, että kansalaiset pysyvät kärryillä kansanedustajien toimista globaalin eriarvoisuuden vähentämiseksi. Samalla muistutetaan edustajia siitä, että heidän työtään valvotaan myös vaalien välillä. Koko vaalikautta arvioivan päättötodistuksen lisäksi edustajat ovat saaneet välitodistuksia kaksi kertaa vuodessa.

Puolueiden pistemäärät suhteutettuna edustajamäärään (pistemäärä edustajaa kohden):

1. Vihreät: 14,9

2. Keskusta: 10,0

3. Kristillisdemokraatit: 9,6

4. Vasemmistoliitto: 9,1

5. SDP: 8,0

6. RKP: 7,7

7.Kokoomus: 5,5

8. Perussuomalaiset: 4,7

Ylös