Talvisodan päättymisestä 75 vuotta

13.3.2015 klo 21:00 Kotimaa

Tänään on kulunut 75 vuotta talvisodan päättymisestä. Päivää on juhlistettu muuraamalla talvisodan tulevan muistomerkin peruskivi Kasarmitorilla Helsingissä.

Tilaisuudessa esitti tervehdyksensä presidentti Sauli Niinistö, joka osallistui myös peruskiven muuraukseen. Tilaisuudessa oli läsnä myös talvisotaan itse osallistuneita veteraaneja. Kaikkiaan paikalla oli noin 200 vierasta.

Kasarmitorille suunniteltu muistomerkki ”Valon tuoja” on tarkoitus paljastaa itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Sen tekijä on kuvanveistäjä Pekka Kauhanen.

Suomen ja Neuvostoliiton välillä käyty, 75 vuotta sitten päättynyt talvisota kesti 105 päivää. Sen seurauksena Suomi menetti Neuvostoliitolle 11 prosenttia maa-alueistaan ja toiseksi suurimman kaupunkinsa Viipurin. Suomen tappiot sodassa olivat 25 904 kaatunutta tai kadonnutta, 43 557 haavoittunutta  ja 1 000 vangittua. Sodassa menehtyi myös 957 siviiliä.

Kasarmitorin lisäksi talvisodan päättymisen muistopäivää vietettiin erilaisin tilaisuuksin myös muualla pääkaupungissa ja Suomessa.

Ylös