Aselupakäytäntö uusiksi!

14.3.2015 klo 15:15 Kotimaa Kristiina Kunnas

Valovoimainen kansanedustajaehdokas Reija Taupila Hyvinkäältä on myös metsästäjänvaimo – ja sen huomaa.

– Haluan aselupakäytännön nykyistä joustavammaksi, kalustoa tehokkaammin kierrättäväksi sekä harrastajalle helpommaksi ja halvemmaksi, vaatii Reija Taupila, KD:n hyvinkääläisehdokas.

– Nykyisellään ensimmäisen aseluvan saanti edellyttää lähes loputtoman listan toimenpiteitä.

Aseharrastajia on Suomessa eri arvioiden mukaan yli 700 000, joten pienen porukan asiasta ei ole kyse.

– Mikäli päätös on myönteinen, lomakkeen mukana lähetetään ostolupa, joka on voimassa kuusi kuukautta. Aseen oston jälkeen pitää varata sähköisesti aika poliisilaitokselle aseen näyttöä varten… Ja niin edelleen.

– Aseharrastajille nykykäytäntö on tuskallisen hidas ja kallis sekä viranomaiselle työllistävä.

Taupilasta on ehdottoman hyvä ja tärkeää , että jokainen ensimmäistä aselupaa hakeva joutuu käymään tarkan syynin läpi, mutta onko enää perusteltua käyttää yhtä tiukkaa seulaa jo aseluvan saaneeseen henkilöön?

Muualla Euroopassa hakija saa maakohtaiset lupakriteerit täytettyään kuvallisen asepassin, johon on määritelty henkilön harrastestatus. Näitä voivat olla esimerkiksi metsästäjä, urheiluampuja tai keräilijä.

– Asepassijärjestelmän toteutumista helpottaa osaltaan se, että viranomaisilla on jo nyt käytössään sähköinen aseluparekisteri eli tällaista ei tarvitsisi Suomeen enää perustaa.

– Olisiko nyt vihdoin tämän uudistuksen aika? Aseharrastajia on Suomessa eri arvioiden mukaan yli 700 000, joten pienen porukan asiasta ei ole kyse.

– Olen asepassin kannalla ja valmis ajamaan uudistusta eteenpäin mikäli tulen valituksi, Taupila lupaa.

 

Ylös