Kristillisdemokraatit keventäisivät rakennuslupamenettelyä

17.3.2015 klo 09:43 Politiikka Samuli Rissanen

Puolueiden yhteisissä normitalkoissa KD ehdottaa rakennuslupamenettelyn keventämistä. Esimerkiksi SAFA-arkkitehtejä ei tarvitsisi käyttää pientalokohteissa vaan talotehtaiden pakettiratkaisut riittäisivät.

Paremman sääntelyn ryhmä luovutti eduskuntaryhmien puheenjohtajille yli 400 kansalaisilta, järjestöiltä, puolueilta ja yrityksiltä tullutta esitystä sääntelyn purkamiseksi. Ehdotukset ovat hyvin eritasoisia.

– Mukana on kaikenlaisia esityksiä kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta rakentamisen sääntelyyn. Tämä aineisto on nyt kaikkien puolueiden käytössä, työ voi alkaa, ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoo.

Esitykset luovutettiin eduskuntaryhmille sellaisinaan, ilman karsintaa. Poliittisen harkinnan aika on sitten, kun seuraava hallitus aloittaa. Jokaisella puolueella on Grahn-Laasosen mukaan normitalkoisiin omat painotuksensa. Ministeri pitää tärkeänä, että sääntelyn purkaminen on vahvasti seuraavan hallituksen agendalla.

– Se, että esityksiä tuli kansalaisilta tulvimalla, kertoo siitä, että sääntelyn purkamiselle on tilausta ja edessä on iso savotta, hän kertoo.

Tällä hetkellä pientalotyömaalla pitää olla arkkitehti, pääsuunnittelija, päärakennesuunnittelija, KVV / IV -vastaava ja vastaava työnjohtaja. Kaikki nämä toimet voisi hoitaa yksi insinööri, jos kelpoisuusvaatimuksia vähän lievennettäisiin

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin mukaan ehdotusten joukossa on vähemmän onnistuneita, mutta myös hyvin järkeviä ehdotuksia.

Rakennuslupamenettelyä pitää Östmanin mielestä keventää, kun kyseessä on pienikokoisen lisätalon (alle 25 m2) rakentaminen tontille, jolla jo on omakoti- tai paritalo ja käyttämätöntä rakennusoikeutta.

– Myös pientalorakentamisen vaatimuksia tulee keventää. Lupaprosesseja tulisi saada paperilta sähköisiksi, hän lisää.

Jos Östmanilta kysyttäisiin, niin myöskään SAFA-arkkitehtejä ei tarvitsisi käyttää pientalokohteissa vaan talotehtaiden pakettiratkaisut riittäisivät.

– Tällä hetkellä pientalotyömaalla pitää olla arkkitehti, pääsuunnittelija, päärakennesuunnittelija, KVV / IV -vastaava ja vastaava työnjohtaja. Kaikki nämä toimet voisi hoitaa yksi insinööri, jos kelpoisuusvaatimuksia vähän lievennettäisiin, Östman ehdottaa.

Kaikista annetuista ehdotuksista tehdään nyt eri ministeriöissä kevyt arvio, mutta nimenomaan puolueiden on syytä käydä ne läpi.

– Olimme työryhmässä yksimielisiä tarpeesta tehdä nykyistä parempia vaikutusarvioita ministeriöissä, koskien lainsäädäntöehdotuksia. Nyt vaikutusarviot ovat liian eritasoisia eri lainsäädäntöhankkeissa, totesi Östman, joka ainoana ryhmäjohtajista oli työryhmässä mukana.

Hänen mielestään nykyinen lainsäädäntöprosessi ei ole kovin avoin. Kansalaisten on sitä vaikea seurata ja antaa siihen ehdotuksiaan tai palautteita.

– Mielestämme tilannetta voisi selkeyttää, jos olisi erillinen nettisivu, jossa lainsäädäntöprosessit olisivat vaiheittain seurattavissa alusta lähtien. Siinä olisi myös palautemahdollisuus, jolloin kansalaisilta voidaan laajasti kerätä lausuntoja ja vinkkejä.

Lainsäädäntötyö ei ole Östmanin mukaan rakettitiedettä, jossa vain asioihin vihkiytyneillä on järkeviä mielipiteitä.

– Meillä on paljon kansalaisia, joiden käytännön asiantuntemus on syytä hyödyntää, hän muistuttaa.

Ylös