Savukeaskien tuotemerkkikielto yleistyy

17.3.2015 klo 09:15 Kotimaa

Iso-Britannia kielsi viime viikolla  savukeaskien tuotemerkinnät. Myös meillä sosiaali- ja terveysministeriö on ehdottanut tuotemerkittömien pakkausten käyttöönottoa. Päätöksen tupakkalain lopullisesta sisällöstä tekee seuraava hallitus.

Tuotemerkittömät savukepakkaukset ovat jo käytössä Australiassa. Ensimmäisenä EU-maana myös Irlanti hyväksyi vastaavan lain tämän vuoden maaliskuussa. Vastaavista suunnitelmista ovat niin ikään kertoneet Uusi-Seelanti, Ranska, Ruotsi sekä Norja.

Tupakkayhtiöt vastustavat tuotemerkittömiä pakkauksia väittämällä niiden loukkaavan tavaramerkkilakeja sekä tavaroiden vapaata liikkumista koskevia säädöksiä.

Kansalaisterveysjärjestö Suomen ASH:in toiminnanjohtaja Mervi Hara pitää todennäköisenä logottomien savuakeaskien tuloa myös meille.

– Tupakkateollisuuden painostus tulee olemaan valtaisa ja oikeudenkäynneillä uhkaillaan. Toivon kuitenkin poliittisilta päättäjiltämme rohkeutta niin, että tuotemerkittömät savukeaskit tulevaisuudessa ovat arkipäivää.

EU:n tupakkatuotedirektiivi antaa jäsenmaille mahdollisuuden tuotemerkittömiin pakkauksiin.

–Tällä voidaan vähentää tupakkatuotteiden houkuttelevuutta nuorten silmissä. Kansainvälinen kehitys on menossa tähän suuntaan, toteaa neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä. Ministeriö on ehdottanut yhdenmukaistettujen pakkausten käyttöönottoa yhtenä keinona tupakkalain tavoitteen saavuttamiseksi.

Paavolan mukaan tupakkalakiin tehdään EU:n tupakkatuotedirektiivin edellyttämät muutokset toukokuuhun 2016 mennessä. Päätös tupakkalain lopullisesta sisällöstä jää seuraavalle hallitukselle.

 

 

 

Ylös