”1-2 miljardin säästöt, kivuttomasti”

18.3.2015 klo 09:27 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Sari Palmin mukaan valtiontaloutta korjaisi 1-2 miljardilla jo se, jos suomalaisten alkoholinkulutus laskisi ruotsalaisten kulutuksen tasolle.

Kansanedustaja Sari Palm ei pelkää kukkahattutädin leimaa vaan ehdottaa tuoreessa blogikirjoituksessaan, että alkoholin välilliset ja välittömät kustannukset otettaisiin tarkasteluun.

Tällä 20 prosentin laskulla, 8 litran vuosivauhdilla, päästäisiin niin Ruotsin nykytasoon kuin Suomen 1990–luvun tasolle ja arviolta noin 1-2 miljardin kevyempiin päihdehaittakustannuksiin

– Juu-u. Kukkahattu päähän vaan, minulle!, hän kirjoittaa.

Palm on tietoinen, ettei Suomessa ole sopivaa puhua alkoholista niin, että esittää faktoja ja vaihtoehtoja. Alkoholi on hänen mielestään osoittautunut poliittiseksi pyhäksi lehmäksi, jota kierretään ja vältellään koskemasta selfiekepilläkään.

– Minusta on kuitenkin vain reilua, että keskustelu alkoholinkäytön kustannuksista käydään tilanteessa, jossa valtion velka on kasvanut räjähdysmäisesti.

THL:n mukaan alkoholin välilliset ja välittömät vuotuiset kustannukset ovat 6-7 miljardia. Palm muistuttaa, että se on jotakuinkin saman verran rahaa, mitä Suomi käyttää lapsilisään ja vanhustenhoitoon, eli reilut 10 prosenttia valtion budjetista. Jos suomalaiset laskisivat alkoholin kulutuksensa ruotsalaisten tasolle, leikkautuisi alkoholihaittojen tuomista miljardikuluistakin osa pois.

Suomessa alkoholia kulutetaan (100 prosenttiseksi muutettuna) 10 litraa henkeä kohti vuodessa, Ruotsissa kahdeksan.

– Tällä 20 prosentin laskulla, 8 litran vuosivauhdilla, päästäisiin niin Ruotsin nykytasoon kuin Suomen 1990–luvun tasolle ja arviolta noin 1-2 miljardin kevyempiin päihdehaittakustannuksiin, Palm ynnää.

Palm pohtii kirjoituksessaan lisäksi, mitä noin kahden litran pudotus alkoholin kulutuksessa vaatisi suomalaisilta.

– Yksilöiden kohdalla se vaatii oman käytön tarkastelua, koti-, juhla- ja jokapäiväisen käytön tapojen muuttamista.

– Yhteiskunnallisesti tulee jatkaa alkoholiverotuksen maltillista nostoa. Olisi myös mietittävä myyntiaikojen rajoittamista huolellisemmin, Palm kirjoittaa.

Suomalaisten varjelevasta suhtautumisesta kuningas alkoholiin kuvaa Palmin mielestä asiasta käydyt poliittiset keskustelut. Hänen mukaansa alkoholin haittakeskustelun yltyessä on aina välittömästi muistutettu, miten alkoholi tuo myös työtä.

– Kyllä, näin on. Mutta on myös toisin. Alkoholin käyttäminen myös häiritsee työntekoa, Palm muistuttaa.

EHYT ry:n laskelmissa alkoholinkäytön vuoksi hukataan noin kaksi miljoonaa työpäivää vuosittain.

– Helposti myös todetaan, että päihdehaitat kasaantuvat paljon juoville, Palm tietää.

THL:n tutkimuksen mukaanmiesten päihdehaitoista 22 prosenttia aiheutuu suurkuluttajille, 78 prosenttia muille. Naisten osalta 12 prosenttia koituu suurkuluttajille, 88 prosenttia muille.

Palm muistuttaa, että samalla tavalla kun asetetaan ilmastotavoitteita, voitaisiin asettaa yhä terveellisemmän elämän tavoitteita.

– Ei niin, että tarvitsee syyllistää tai syyllistyä, vaan niin, että terveellisemmän elämän tavoittelu on palkitsevaa ja hauskaa.

Palmin mielestä yhteiskunnan kannattaa asettaa 1 – 2 miljardin juomattomuustavoite silläkin uhalla, että se vie juomateollisuudesta työtä. Yhtä lailla se myös vapauttaa hoitopalveluista käsipareja toisenlaisiin tehtäviin.

Ylös