Kokoomuksella oli vakava tietoturvaongelma – Kristillisdemokraatit on suojautunut

18.3.2015 klo 15:31 Kotimaa Kristiina Kunnas

Iltalehti uutisoi maanantai-iltana, että Kokoomuksen puoluejohdolla oli ollut vakava tietoturvaongelma. Sen järjestelmään pääsi maanantai-iltaan saakka sisään käytännössä ilman hakkeritaitoja. – Kristillisdemokraateilla on ollut toistaiseksi onnea, sanoo KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

Iltalehti kertoi maanantai-iltana iltelehti.fi -verkkolehdessään ja tiistaina paperilehdessään, että Kokoomuksen järjestelmässä oli auennut yksinkertaisella merkkiyhdistelmällä asetustiedosto, jonka takaa pääsi näkemään lukuisia ylläpitäjien salasanoja. Päällimmäisenä on kuitenkin kaikkein tärkein eli admin-pääkäyttäjän salasana. Se on eräänlainen yleisavain koko järjestelmään.

Iltalehden tietojen mukaan Kokoomuksen julkaisujärjestelmä on ollut avoin urkinnalle ja mahdollisille hyökkäyksille ainakin vuodenvaihteesta lähtien.

Kristillisdemokraattien järjestelmään ei päässyt sisään, vaan se oli asianmukaisesti suojattu.

KD-verkkolehti kysyi Iltalehdestä, oliko se saanut juttua tehdessään tietoa Kristillisdemokraattien mahdollisista tietoturva-aukoista.

Iltalehdestä kerrotaan KD-verkkolehdelle, että tietoturvajuttua tehtäessä oli käynyt ilmi, ettei Kristillisdemokraattien järjestelmään päässyt sisään, vaan se oli asianmukaisesti suojattu.

– Käytämme järjestelmiä, jotka ovat jo itsessään turvallisia. Toinen tärkeä muistettava asia on se, että kaikkien käyttäjien salasanat ovat sellaisia, jotka ovat hankalia ja jotka päivitetään riittävän usein, toteaa Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

– Sille ei sitten mitään voi, jos joku kuitenkin pystyy rikkomaan järjestelmän.

– Digilisaatio etenee. Nettiin päätyvät kohta omat sairaustiedotkin. Tietoturvan on oltava kunnossa, jotta ihmiset luottavat nettiin.

– Sinänsä puolueet eivät ole kaikkein kiinnostavampia kohteita. Vaikka tietenkin pääministerin postiin pääseminen voi olla melkoisen herkullista, Maanselkä sanoo.

 

Ylös