Peter Östman: Kahden valtion ratkaisu mahdoton ilman Palestiinan tunnustamaa Israelia

20.3.2015 klo 11:40 Politiikka

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Östman pitää varomattomana ulkoministeri Erkki Tuomiojan lausuntoa. Tuomioja totesi jälleen, että Suomen olisi tunnustettava Palestiinan valtio.

Peter Östmanin mielestä ulkoministeri Tuomiojan ehdottama Palestiinan valtion tunnustaminen olisi nykytilanteessa varomatonta.

– Epädemokraattisen palestiinalaisvaltion tunnustaminen lähettäisi erittäin huolestuttavan viestin. Heiltä puuttuu aito ymmärrys ja kunnioitus ihmisoikeuksia kohtaan sekä halu rinnakkaiseloon juutalaisen naapurinsa kanssa. Tunnustaminen merkitsisi terroristien tukemista ja antisemitismin edistämistä.

Tähän asti Suomi on noudattanut EU-linjaa, jonka mukaan Palestiinan valtio tunnustetaan vain, jos ja kun rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisosapuolen välillä on saavutettu.

EU-parlamentti hyväksyi joulukuussa päätöslauselman, jossa todetaan periaatteellinen halukkuus palestiinalaisvaltion tunnustamiseen, mutta samalla asetetaan selkeä tavoite: se, että koko Euroopan unioni yhdessä tukee rauhanprosessia ja seisoo niiden vaatimusten takana, jotka osapuolille on asetettava.

– Tässä linjassa myös Suomen on pitäydyttävä, toteaa Östman.

Edellytyksenä on muun muassa, että palestiinalaisviranomaisten johto ja Hamas tunnustavat Israelin olemassaolon oikeuden juutalaisvaltiona.

– Tähän mennessä emme ole nähneet tästä yhtä ainoaa todistetta. Hamas on terroristiorganisaatio, jonka julkilausuttu tavoite on tuhota Israel. Lapsille, jotka asuvat palestiinalaisviranomaisten hallinnoimilla alueilla, syötetään päivittäin antisemitististä opetusta.

– Toimivaa valtiota ei pidä rakentaa vihan kautta, Östman perustelee.

 

 

 

Ylös