”Haluan tiet ja autot kuntoon”

27.3.2015 klo 07:51 Politiikka Kristiina Kunnas

Pentti Rönkkö toivoo autoveroa alas ja ehdokkaiden jaksamista ylös.

Autoista kiinnostuneet lukijat tuntevat Pentin Iltalehden auto- ja liikennetoimittaja Pentti J. Rönkkönä. Pentti on myös Keravan kaupunginvaltuutettu sekä kansanedustajaehdokas Uudeltamaalta. Hän on tuplasti 57, syntynyt vuonna 1957 ja nyt 57-vuotias. Pentti on myös perheenisä. Hänellä ja Satu-vaimolla on neljä täysi-ikäistä lasta, joista yksi asuu kotona. Siellä on myös Camu, joka on l’agotto eli italian vesikoira.

– Emmin jonkin aikaa ehdokkaaksi lähtemistä, mutta lopulta koin, että mukana pitää olla. Kaikkien meidän täytyy puskea siihen oikeaan suuntaan, Pentti naurahtaa.

Pentti Rönkkö oli jo 1990-luvulla sitoutumattomana ehdokkaana Kristillisdemokraattien listoilla. Silloin tuli varavaltuutetun paikka. Tällä hetkellä Pentti on Keravan paikallisosaston puheenjohtaja. Hän oli mukana kun Keravan kristillisdemokraattien toimintaa elvytettiin uudelleen kunnallisvaaleihin 2012.

– Politiikka on jännää, siinä on jotain sellaista, mikä on enemmän kuin leipätyö.

– Täytyy olla palo yhteisien asioiden hoitoon. Täytyy myös allekirjoittaa nämä asiat. Sydän pitää olla mukana ja tietynlainen empatiankyky auttaa.

– Minulle on itsestäänselvää, etten olisi politiikassa ellen olisi KD:ssä. Ehdokkuus on sokkelolabyrintti.

– Ehdokkaana oleminen on yllättävän työlästä, sen huomaa jokainen, joka tekee kampanjan. Pentti mainitsee myös sellaisen vaietun seikan, että ehdokas saattaa tuntea jäävänsä yksin. Hän aikoo mainostaa itseään TV7:ssa ja olla toritapahtumissa.

– Sekä somessa. Se on hirveän tärkeä näinä aikoina.

– Valtavan suuri apu on, jos on hyvä vaalipäällikkö. Minulle se on Paavolan Oili. On olennaista saada aikaan tukiryhmä, jossa on aidosti politiikasta kiinnostuneita mukana. Minulla on loistava tukitiimi!

– Ystäviä ja perhettä ei pidä väkisin rasittaa, hän muistuttaa.

– On myös tarkasteltava omaa kierroslukumittariaan, ettei mene burnoutin puolelle koko vaalikampanja! Pentillä on omassa vaaliohjelmassaan kolme pääjuttua. Ensimmäinen on avioliiton säilyminen miehen ja naisen välisenä. Toinen on nuorten kohteleminen oikeudenmukaisesti. Kolmas on auto ja liikenne – teiden kunnon parantaminen ja autokannan nuorentuminen autoveroa keventämällä.

– Avioliitosta jo tiedetään, mikä on KD:n kanta, sanoo neljän lapsen isä ja Satu-vaimon aviomies.

– Nuoria käytetään hyväksi työelämässä. Ilmaiset harjoittelut ja välinpitämättömyys ovat työnantajien häpeäpilkkuja. On erittäin huonoa käytöstä, jos nuorten lähettämiin hakemuksiin ja sähköposteihin ei lainkaan vastata. Siinä annetaan työelämästä varsin huono esimerkki nuorille. Autot ja liikenne ovat Pentin sydämenasioita.

– Tällä hetkellä suurin huoli on valtaväylien ja teiden kunto, joka on romahtamassa. Tilanne on päästetty niin surkeaksi, että osa teistä joudutaan rakentamaan uudelleen.

– Nyt kun öljyn hinta on alhaalla, pitäisi heti alkaa rakentaa teitä. Ne ovat kuin perunapeltoa. Rönkön banderollissa lukee Autoveron keventäminen.

– Hankintahinnan on tultava alas, jotta ihmiset pystyvät ostamaan käytettyinä uudempia autoja.

– Autokannan uudistuminen on tärkeää, sillä uudemmat autot ovat vanhoja turvallisempia ja vähäpäästöisempiä.

– Viidellä tonnilla pitäisi voida saada kunnon auto. Pentti muistuttaa, että autoissa on kansantaloudellisesti suuri merkitys.

– Autoala työllistää yhteensä 40 000 suomalaista. Ala on pidettävä hengissä. Laittaisiko hän tietullit Helsinkiin?

– On selvästi helsinkiläinen ajatus tuo tietulli. Ruuhka on eurooppalaisiin suurkaupunkeihin verrattuna pieni ongelma. Tulli olisi kohtuutonta töissäkäyville.

– Ehdokkuus on rankkaa, se pitää muistaa. Minulla lapset on isoja ja vaimo on antanut vapaat kädet. Ei meillä katsota kelloa. Työssäkäyvä ehdokas kuormittaa itseään huomaamattaan. Tässä joutuu tarkkailemaan kierroslukumittariaan. Pitää nukkua tarpeeksi eikä tehdä asioita silloin kun pitäisi nukkua!– Suomi on aika pieni maa vielä. Meillä ruuhkat voidaan purkaa myös työaikojen rytmityksellä.

Ylös