Ennakkoäänestys alkoi-ota mukaan kuvallinen henkilötodistus!

8.4.2015 klo 09:36 Kotimaa Samuli Rissanen

Ennakkoon voi käydä äänestämässä esimerkiksi kunnan- ja kaupungintaloissa, kirjastoissa, kauppakeskuksissa sekä posteissa. Mukana on oltava kuvallinen henkilötodistus.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään aamukahdeksalta. Ennakkoäänestys kestää kotimaassa viikon, joten viimeinen ennakkoäänestyspäivä on ensi viikon tiistai (14.4.).

Ulkomailla ennakkoäänestysaikaa on enintään sunnuntaihin (11.4.) saakka.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Kotimaan ennakkoäänestyspaikkoja on muun muassa kunnan- ja kaupungintaloissa, kirjastoissa, kauppakeskuksissa sekä posteissa.

Kaikkien ennakkoäänestyspaikkojen sijainnista ja aukioloajoista on tiedot verkkosivuilla www.vaalit.fi. Tietoa ennakkoäänestyspaikoista saa myös maksuttomasta vaalipalvelunumerosta 0800 9 4770.

Äänestäjän on esitettävä kuvallinen henkilöllisyystodistus äänestämisen yhteydessä.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 19. huhtikuuta. Silloin saa äänestää vain omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu postitse tulleessa ilmoituskortissa. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9 – 20.

Eduskuntavaaleissa on äänioikeus jokaisella Suomen kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Äänestää voi vain omassa vaalipiirissä ehdokkaana olevaa henkilöä.

Oikeusministeriön YouTube -kanavalta löytyy selkokielisiä videoita siitä, miten äänestäminen tapahtuu. Lisäksi vaalit.fi -sivustolla on tietoa eduskuntavaaleista useilla eri kielillä.

Vaalit.fi -sivustolla voi myös seurata ennakkoäänestyksen vilkkautta. Ennakkoäänestyksen aikana sivuille päivitetään tunnin välein tietoja ennakkoon äänestäneiden määristä kunnissa ja koko maassa.

Ylös