Kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaaminen tuhoaisi järjestöjenkin kehitysavun

9.4.2015 klo 14:54 Politiikka Samuli Rissanen

– Perussuomalaisten ajatus verovähennyksestä kehitysyhteistyötä tukeville kansalaisille olisi hyvä ajatus, jos se lisättäisiin nykyisen työn päälle. Silloin voisimme tavoittaa kansainvälisen sopimuksemme 0,7 prosentista, kansanedustaja ja kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja Jouko Jääskeläinen sanoo.

Hänen mielestään perussuomalaisten toistuvasti esittämä ajatus budjettirahoituksen romahduttamisesta osana verovähennysjärjestelmää koituisi katastrofiksi, joka romuttaisi myös kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen työn.

Nykymallin mukainen, noin viidentoista prosentin omavastuu eli järjestöjen oman rahoituksen osuus turvaa sen, että mihinkään hankkeeseen ei lähdetä kevyesti. Perussuomalaisten esityksessä työn rahoittaminen puoliksi lahjoitusvaroilla ja puoliksi valtion varoilla merkitsisi Jääskeläisen mukaan niin suurta muutosta, etteivät esimerkiksi kristilliseen maailmankuvaan toimintansa perustavien organisaatioiden hartiat ja voimavarat tähän enää muutaman vuoden päästä riittäisi.

Jääskeläinen ei pidä realistisena myöskään ajatusta, että järjestöjen työtä kohdeltaisiin silkkihansikkain, samalla kun muuta työtä rapautettaisiin. Hänen mukaansa kyse on enemmän uuden asennoitumistavan tarjoamisesta, jotta saataisiin muut perussuomalaisten budjettivaihdot jotenkin uskottaviksi. Samalla vuosikymmenien aikana rakennettu menestyksellinen valtion ja kolmannen sektorin yhteistyö kehitysyhteistyössä ajettaisiin alas.

– Se olisi järjetöntä tuhlausta ja rapauttaisi kansalaisyhteiskunnan uskon tulevaisuuteen, Jääskeläinen arvioi.

 

Ylös