Sipilä ilmoittaa hallituskysymyksensä puolueille tänään

28.4.2015 klo 09:44 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitukseen haluavat Kristillisdemokraatitkin pääsevät vastaamaan tulevan hallitustunnustelijan kysymyksiin iltapäivästä alkaen.

Vaalivoittaja Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoittaa hallitusneuvotteluja pohjustavat kysymyksensä tänään eduskuntapuolueille. Sipilän kysymyspatteristo julkistetaan eduskuntaryhmien tapaamisten jälkeen iltapäivällä. YLE on luvannut näyttää tiedotustilaisuuden tapahtumasta suorana netissä omilla verkkosivuillaan noin klo 16.30 alkaen.

Ohjelman ja tavoitteiden puolesta ongelmaa ei ole, sillä vaalivoittaja Keskustan ja Kristillisdemokraattien näkemykset ovat keskeisissä kysymyksissä lähellä toisiaan

Vastaukset käydään läpi vappua seuraavan viikonlopun aikana, sillä tuleva hallituspohja on määrä ilmoittaa jo ensi viikolla. Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat sen jälkeen.

Seka Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ovat ilmoittaneet julkisesti, että KD:lla on haluja kantaa hallitusvastuuta. Ohjelman ja tavoitteiden puolesta ongelmaa ei ole, sillä vaalivoittaja Keskustan ja Kristillisdemokraattien näkemykset ovat keskeisissä kysymyksissä lähellä toisiaan.

Sen sijaan tappiollinen vaalitulos nakertaa Kristillisdemokraattien mahdollisuuksia. Östman muistutti KD-lehden haastattelussa myös, että ministerisalkkujen määrä on tulevassa hallituskokoonpanossa entistä pienempi eikä hallituksen pääpuolueiden ole helppo irrottaa väheneviä salkkuja pienemmille ryhmille. Myös Päivi Räsänen on korostanut vaalien jälkeen, että Kristillisdemokraatit eivät ole siinä asemassa, että voisivat porukan valita.

Kristillisdemokraattien puoluehallitus linjasi kuitenkin viikonloppuna, että tulevan hallituksen strateginen ohjelma ei saa olla ympäripyöreä vaan siinä pitää esitellä keinot, joilla Suomi todella saadaan nousuun. Erityisesti verotuksen, työurien pidentämisen ja työllisyyden osalta keinovalikoiman tulee olla selkeä.

– Tulevan hallituksen on panostettava yrittäjyyteen. Sote-uudistus on saatava uudelleen käyntiin nopeasti ja perhepolitiikan painoarvoa on nostettava. Puolustuskykyyn ja sisäisen turvallisuuden resursseihin on panostettava, Kristillisdemokraattien puoluehallitus lausuu kannanotossaan.

 

Ylös