Arvot ovat ilmaisia

29.4.2015 klo 11:01 Kolumnit Jouko Jääskeläinen

Eduskuntaryhmät laativat tätä kirjoitettaessa vastauksia tulevalle pääministerille Juha Sipilälle. Viikon sisällä tästä tiedetään uuden hallituksen pohja, kuukauden sisällä hallitusohjelma ja parin vuoden sisällä toiminnan keskeinen tulos.

Hallitukseen pääsevät keskustalaiset, joiden taival on ollut helppo edellisen hallituksen jäljiltä. Kokoomus pyrkii vaikuttamaan asioihin ja on mukana. Tavallaan itseoikeutettu hallituspuolue on perussuomalaiset. Heidän ryhmäpuheenjohtajansa kertoi vaalien jälkeen, että kaikista vaalitavoitteista voidaan neuvotella. Muiden ryhmien toiveet vaihtelevat ja mahdollisuudet näyttävät aika niukilta. Vasemmistoliitto ja sosialidemokraatit taitavat olla melkein valmiiksi opposition rajapinnalla.

Hyvät toiminnan periaatteet eivät maksa mitään, mutta niiden rapauttaminen tai syrjään sysääminen tulee kalliiksi.

Maan talous on siinä tilassa, että pikavoittoja ei voida tulevalle hallitukselle jakaa. Keskeiset ongelmat ovat jäljellä.  Väestön ikärakenne ei suosi meitä, koska joka vuosi hoidetaan työmarkkinoita kymmenen tuhatta henkeä pienemmällä porukalla. Maailman väkirikkaat valtiot osaamisellaan ja ahkeruudellaan kurittavat tähän asti menestyneitä länsimaita.

Yhteisöllisyyttä korostetaan usein. Kuitenkin ihan pelottaa, korostuuko arjen elämässä ja politiikassa sittenkin vain jokaisen oma tarina.

Ratkaisujen taustalla olevat taloudelliset ongelmat ovat aika lailla ennen kuulumattomia. Nyt kannattaisi muistaa, että arvot ovat ilmaisia. Hyvät toiminnan periaatteet eivät maksa mitään, mutta niiden rapauttaminen tai syrjään sysääminen tulee kalliiksi. Omista eduista tinkiminen, ahkeruus, raitis elämäntapa, luonnonvarojen säästeliäs käyttö, kristillisen perinnön siirtäminen kasvavalle polvelle.  Siinä joitakin maistiaisia, joilla on myös vankka taloudellinen vaikutus.

Ylös