”On Sipilästä kiinni, minkälaisen palapelin hän rakentaa”

5.5.2015 klo 20:44 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ei vaikuttanut kovin toiveikkaalta hallitustunnustelija Juha Sipilän poistuttua Kristillisdemokraattien luota vähän ennen kahdeksaa tänä iltana.

Kristillisdemokraateille ei annettu lisäkysymyksiä. Räsänen itse arveli, että Kristillisdemokraattien vastaukset alkuperäisiin 15 laajaan kysymykseen olivat varsin tyhjentäviä.

Räsäsen mukaan kysymys ei ole siitä, mitä KD toivoo tai haluaa vaan Sipilän tahdosta.

– Kristillisdemokraattien osallistuminen hallitukseen ei ole toivon asia, vaan Juha Sipilän ratkaisu, minkälaisen palapelin hän rakentaa, Räsänen totesi.

Hänen mukaansa Kristillisdemokraateille ei annettu tapaamisessa enää lisäkysymyksiä. Räsänen itse arveli, että Kristillisdemokraattien vastaukset alkuperäisiin 15 laajaan kysymykseen olivat varsin tyhjentäviä.

Sekä Räsänen että KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ovat korostaneet, että ohjelman ja tavoitteiden suhteen Kristillisdemokraattien linja on yhtenevä Keskustan kanssa.

Muidenkaan pienempien puolueiden puheenjohtajat eivät vaikuttaneet tapaamisten jälkeen kovin toiveikkailta. Keskustan todennäköisimmältä vaikuttavan hallituskumppanin, perussuomalaisten Timo Soinin puheenparret antoivat tänään illansuussa ymmärtää, että hän ei toivo pienempiä puolueita mukaan hallitukseen.

Soini ei kuitenkaan halunnut kertoa, olisiko Sdp hänelle mieluisampi hallituskumppani kuin Kokoomus. Kolmen suuren puolueen koalitio vaikuttaa kuitenkin nyt todennäköisimmältä pohjalta, jolta varsinaisia hallitusneuvotteluja aloitettaisiin käymään.

Hallitustunnustelija Sipilä totesi tämän päivän ryhmäkierrosten saldoksi sen, että kaikilla puolueilla näyttää olevan halua hallitukseen ja että asiakysymykset on saatu nyt hyvin pitkälle ratkaistua. Ainoastaan Sdp:n kanssa neuvotellaan huomenna lisää kuntauudistukseen liittyvistä yksityiskohdista.

Sipilä tapaa torstaina vielä työmarkkinaosapuolet, jonka jälkeen hän ilmoittaa tulevan hallituspohjan. Viralliset hallitusneuvottelut alkaisivat siten jo tämän viikon perjantaina.

Ylös