Suomi ei ole yhden koon maa

6.5.2015 klo 09:20 Kolumnit Laura Peuhkuri

Edellisen hallituksen suuret puolueet olivat linjauksissaan hyvin kaupunkikeskeisiä. Haja-asutusalueiden Suomea ja maaseutuelinkeinoja puolustivat hallituksessa lähinnä KD ja RKP. Tämän kevään vaalituloksessa maakuntien Suomi otti kunnon revanssin. Muutamissa lehdissä on muistuteltu taannoisen Maalaisliiton ristiriitoja ja siitä seurannutta puolueiden hajaannusta. Nyt emäpuolue Keskusta ja noista ajoista olemassaolonsa ammentava Perussuomalaiset saivat eduskuntaan yhteensä ennätykselliset 87 paikkaa. Nähtäväksi jää, mahtuvatko ne samaan hallitukseen.

Autoilu on kaupungissa vaihtoehto ja maakuntien Suomessa elinehto.

Vaalien jälkeen käytiin keskustelua siitä, elävätkö Kallion punavihreät taiteilijat kuplassa kun eivät tunnusta perussuomalaisuuden kasvua ja kukoistusta ”omaksi Suomekseen”. Ymmärrän molempia näkökulmia. Olenhan itsekin asunut, elänyt ja opiskellut tuolla punavihreiden boheemien ja älykköjen vaikutusalueella. Kokoomuksen ja vihreiden helsinkiläinen mielenmaisema poikkeaa kyllä kovasti keskustan ja perussuomalaisten valtakunnasta. Demarit joutuvat tätä nykyä taistelemaan asemistaan molemmissa sfääreissä.

Kaupunkien ja maaseudun ihmisten elämän realiteetit ovat osittain erilaiset. Autoilu on kaupungissa vaihtoehto ja maakuntien Suomessa elinehto. Vaalipuheiden muotisana ”biotalous” pohjautuu luonnonvarojen hyödyntämiseen ja jatkojalostamiseen. Metsäbiomassan korjaamiseen tarvitaan vielä merkittäviä fossiilisia polttoainepanostuksia ja hyväkuntoista tieinfraa, jotta raaka-aineet saadaan kuljetettua biotuotetehtaille. Luonnonvara-aloille tarvitaan osaavaa työvoimaa. Vastakkainasettelusta on löydettävä tie kokonaisuuksien ymmärtämiseen ja erilaiset tarpeet huomioitava politiikassa. Suomi on laaja maa. Yksi koko ei sovi kaikille.

Ylös