Sisäministeri Räsänen: Välimereen hukkuvat pakolaiset ovat noidankehän uhreja

17.5.2015 klo 22:32 Ulkomaat Kristiina Kunnas

EU:n odotetaan maanantaina päättävän uudesta sotilaallisesta kriisinhallintaoperaatiosta Välimerellä. Mahdolliselle operaatiolle on tarkoitus saada YK:n mandaatti. Sisäministeri Päivi Räsänen kommentoi KD-verkkolehden haastattelussa Välimeren tilannetta.

EU saattaa päättää maanantaina uudesta kriisinhallintaoperaatiosta Välimerellä. On mahdollista, että myös Suomi olisi lähdössä mukaan operaatioon, jonka tavoitteena on hillitä pakolaisten määrää.

Suomen Tietotoimiston haastattelema Frontexin entinen pääjohtaja Ilkka Laitinen muistuttaa operaation vaikeudesta.

–  Libyan rannikko on samanmittainen merialue kuin jos vedetään viiva pohjoisimmasta kolkasta Pohjanlahtea Tanskan salmiin. Kun mietitään, miten yksittäinen vene tai useita veneitä paikannetaan, kyllä edessä on aika haastava urakka, nykyisin Rajavartiolaitoksen apulaisjohtajana toimiva Laitinen sanoo STT:n haastattelussa.

Sisäministeri Päivi Räsänen toteaa KD-verkkolehdelle, että EU:n Välimeren toimintaryhmän tiekartta ei ole toistaiseksi onnistunut voittamaan ongelmaa.

On varottava, ettei uusilla toimenpiteillä ruokita rikollisjärjestöjen toimintaa.

– Euroopan alueelle pyrkivät pakolaiset ovat joutuneet uhreiksi noidankehässä, jota ruokkivat häikäilemättömät ihmissalakuljettajat sekä Pohjois-Afrikan maiden levottomat olot, sisäministeri Räsänen sanoo.

– Välimerestä on tullut järkyttävällä tavalla tuhansien epätoivoisten ihmisten hauta. Kalliisti matkasta maksaneet maahanpyrkijät laitetaan tahallisesti huonokuntoisiin aluksiin, jotta heidät pelastettaisiin täpärästi hukkumasta, Räsänen kuvailee KD-verkkolehden haastattelussa.

EU haluaisi operaatioon ilmeisesti myös Libyan hallituksen, mikä mahdollistaisi salakuljettajien alusten tuhoamisen Libyan aluevesillä ja ehkä jopa satamissa.

– Tarvitaan vahvempia toimia alueellisten suojeluohjelmien toteuttamiseksi, ihmissalakuljettajien saamiseksi vastuuseen teoistaan sekä kiintiöpakolaisjärjestelmän kehittämiseksi, sisäministeri Räsänen listaa.

Räsäsen mielestä YK:n roolia EU:n rinnalla on vahvistettava Pohjois-Afrikan alueiden vakauttamiseksi.

– Samalla on varottava, ettei uusilla toimenpiteillä ruokita rikollisjärjestöjen toimintaa. Esimerkiksi turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot muihin jäsenmaihin voisivat vahvistaa vetotekijöitä laittomalle ja ihmishenkiä vaarantaville merimatkoille, Räsänen toteaa KD-verkkolehden haastattelussa sunnuntai-iltana.

Ylös