Sisäministeri Räsänen komission esityksestä: – Lisäisi laitonta ihmissalakuljetusta

26.5.2015 klo 08:28 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Komission esitys ohjaisi noin 700 turvapaikanhakijaa Suomeen. Sisäministeri Päivi Räsäsen mielestä EU:n tulisi keskittyä ennemmin kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen.

EU-komissio suunnittelee esitystä, joka voisi ohjata noin 700 turvapaikanhakijaa Suomeen. Komissio julkistaa esityksen vastuunjaosta keskiviikkona.

Uutistoimisto Reutersin mukaan komissio haluaa ohjata yhteensä 40 000 Italiaan ja Kreikkaan saapunutta turvapaikanhakijaa tasapuolisesti jäsenmaihin. Komissio on aiemmin kertonut, että Suomen on otettava vastaan 1,72 prosenttia esitettävästä kokonaismäärästä.
Italian ja Kreikan osuudet saatetaan jättää pois laskuista, jolloin Suomen osuus kasvaisi hieman. Komission suunnitelman toteutuessa Suomeen kohdistuisi STT:n laskelman mukaan joko 688 tai 798 turvapaikanhakijaa.

Turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot eri EU-maihin lisäisivät laittoman maahantulon vetovoimaisuutta.

Suomen väistyvä sisäministeri Päivi Räsänen muistuttaa, että Suomi on jo aiemmin vastustanut jyrkästi turvapaikanhakijoiden sisäisiä siirtoja.

– Pelkään, että se vain lisäisi laittomien salakuljetusreittien vetovoimaisuutta, Räsänen sanoo.

Hänen mukaansa salakuljettajat alkaisivat helposti markkinoida siirtolaisille avautunutta väylää Välimereltä muualle Eurooppaan.

Komission esittämiin kiintiöihin vaikuttavat jäsenmaan asukasluku, bruttokansantuote, työttömyysaste sekä aiempien turvapaikkahakemusten ja vastaanotettujen pakolaisten määrä.
Komission esitys kattaa vain murto-osan Eurooppaan pyrkivistä siirtolaisista. Viime vuonna Eurooppaan saapui yli 600 000 turvapaikanhakijaa.

Kiintiöiden läpimeno edellyttää jäsenmaiden määräenemmistön hyväksyntää. Esitys on jo kohdannut rajua vastarintaa. Suomen lisäksi useat Itä-Euroopan maat vastustavat pakollisia kiintiöitä. Esityksen mukaan Suomeen ohjattaisiin liki 300 kiintiöpakolaista EU:n ulkopuolelta. Suomi pyrkii sisällyttämään määrän nykyiseen kiintiöönsä.

Räsäsen mielestä EU:n pitäisi kehittää ennen muuta kiintiöpakolaisjärjestelmää. Se kohdistuu heikoimmassa asemassa oleviin pakolaisiin, joilla ei ole varaa merimatkoihin.

– Vetoan Sipilän tulevaan hallitukseen, että se päättäväisesti torjuisi EU-komission ehdotukset turvapaikan hakijoiden sisäisistä siirroista, olipa kyse pakosta tai vapaaehtoisuuteen pohjautuvasta järjestelmästä.

– Turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot eri EU-maihin lisäisivät laittoman maahantulon vetovoimaisuutta ja todennäköisesti  ihmisuhrien määrää Välimerellä entisestään, Räsänen suree.

Sisäministerin mielestä on pidettävä kiinni siitä peruslähtökohdasta, että jokainen valtio vastaa omalle alueelleen tulevista turvapaikanhakijoista ja saa siihen tarvittavaa tukea EU:n rahastojen ja virastojen asiantuntija-avun kautta.

– Järkyttävään tilanteeseen on jouduttu Malesiassa. Välimerellä  kuitenkin pyritään pelastamaan merihädässä olevat.

– Malesia, Thaimaa ja Indonesia ovat käännyttäneet veneitä takaisin merelle, mikä on järkyttävää. Jos Italian tai Maltan vesille tulee vene, se viedään lähimpään satamaan. Se on ystävällinen pakolaissopimusten mukainen menettely.

 

 

 

Ylös